Pactul ecologic european (Green Deal) va aloca bani pentru tranziția regiunilor miniere din UE la economia verde, dar pentru a profita la maximum de acestea Guvernul trebuie să susțină noi mecanisme de finanțare, spune eurodeputatul Cristian Ghinea.

„Vor fi sume consistente, dar se vor distribui printr-un mecanism diferit, pe care statul român aproape l-a ignorat până acum. Vom putea folosi banii dacă Guvernul înțelege să organizeze ministerele și atribuțiile pentru fonduri UE în mod inteligent și nu comod birocratic, așa cum propune acum”, spune eurodeputatul USR-PLUS (membru al Renew Europe).

Comisia Europeană își va prezenta marți, în Parlamentul European, Pactul ecologic, care își propune să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.

Dar acest obiectiv este și foarte costisitor, dat fiind că multe zone industriale din UE sunt încă puternic poluante, iar pentru a stimula tranziția acestora, Comisia vrea să lanseze un fond de tranziție (Just Transition Fund), iar detalii privind mecanismele și sursele de finanțare vor fi prezentate marți.

În esență, spune Cristian Ghinea, ideea Comisiei este să aloce 5-7,5 miliarde euro și să ajungă la un impact total de peste 30 miliarde de euro, prin cofinanțarea pe care o aduc statele membre. În plus, pe lângă Fondul de tranziție se dedică o facilitate de tranziție din Invest EU (fostul program Juncker de investiții). Adică instrumente financiare: credite cu condiții bune și garantare pentru proiecte, afaceri, autorități din zonele miniere.

„Din păcate, administrația noastră nu este pregătită pentru acest mecanism modern. Statul român aproape a ignorat în ultimii ani instrumentele financiare propuse de Comisie. Puteam aloca și până acum scheme de creditare pe toate programele operaționale, dar obtuza administrație de stat de la MFE și Ministerul Dezvoltării nu a făcut-o”, susține europarlamentarul USR-PLUS.

Banii ar putea fi folosiți pentru regiuni ca Valea Jiului sau Oltenia, unde închiderea minelor pune în dificultate locuitorii, punctează și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicelider al grupului PPE din Parlamentul European.

„România se numără printre țările membre care vor avea nevoie de sprijin financiar și logistic suplimentar din partea Uniunii Europene pentru a atinge aceste obiective. Avem regiuni carbonifere, precum Valea Jiului și Oltenia, pentru care tranziția se va face cu mare greutate”, a spus Mureșan.

El susține că Pactul Ecologic European trebuie să fie „unul de creștere, și nu doar de tranziție spre o economie verde. Ne trebuie o economie sustenabilă, care să ofere oamenilor venituri mai mari și creșterea calității vieții”.