În cadrul Programului Operațional Comun România-R. Moldova 2014-2020, au fost semnate, în ultima săptămână, contracte de tip SOFT, în valoare de 2,8 milioane de euro, care vor fi derulate de beneficiari din România cu parteneri din R. Moldova.

Cum procesul de contractare pentru prioritățile de investiții SOFT se apropie de final,  Ministerul dezvoltării (MLPDA), în calitate de Autoritate de Management, a semnat în ultimele zile contracte în valoare totală de 2,8 milioane de euro, în domeniile cercetării, educației și medical.

Specificul acestor proiecte constă în cooperarea între partenerii din cele două state, precum și în beneficiile comune, pentru comunitățile de pe ambele părți ale frontierei româno-moldovene.

Până în prezent, MLPDA a semnat 43 de contracte, în valoare de 8,6 milioane euro, pentru proiecte de tip SOFT, care vizează creșterea calității educației și facilitarea accesului tinerilor pe piața muncii, promovarea tradițiilor locale și creșterea potențialului turistic al comunităților din zona de frontieră, prevenirea dezastrelor naturale și dezvoltarea de proceduri comune de răspuns în cazul situațiilor de urgență, modernizarea serviciilor de sănătate în aria programului.

Programul finanțează investiții de tip SOFT (proiecte care nu includ componenta de infrastructură sau au o componentă de infrastructură mai mică de un milion de euro pe proiect) și proiecte de tip HARD (proiecte care au o componentă de infrastructură mai mare de un milion de euro pe proiect).

În perioada imediat următoare, Autoritatea de Management va începe contractarea proiectelor care vor derula investiții în infrastructură de peste un milion de euro/proiect.