Apartenența României la familia europeană nu are doar o încărcătură simbolică privind identitatea europeană, ci este și o garanție a progresului nostru economic, social și politic.

România nu are voie să iasă de pe drumul european pe care se află, indiferent de greutățile pe care le întâmpină, spune comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, transmite Mediafax.

„Mesajul meu este acela că nu avem voie să ieșim de pe acest drum european indiferent de greutățile pe care le întâmpinăm. Apartenența noastră la familia europeană nu are doar o încărcătură simbolică privind identitatea noastră europeană, ci este și o garanție a progresului nostru economic, social și politic. Am regăsit tot acest set de valori pe care totalitarismul ni le-a interzis, libertatea de exprimare, democrația și solidaritatea”, a spus Crețu într-un eveniment organizat la Cluj, cu ocazia Zilei Naționale.

Ea a subliniat că știe că există, încă, nemulțumiri, și că este loc de mai bine, dar nimeni nu poate contesta că dezvoltarea României s-a produs și datorită solidarității financiare a UE

„Știu că politica de coeziune funcționează prin instrumente complexe pentru a oferi românilor șansa la o viață mai bună. Nu trebuie să uităm că în anii de apartenență la UE și în perioada de preaderare, România a beneficiat din partea UE de 45 de miliarde de euro ca sprijin în dezvoltarea economiei naționale, contribuția fiind mai mică de 15 miliarde de euro. Beneficiul apartenenței noastre din punct de vedere financiar este foarte clar”, a afirmat comisarul european.

Corina Crețu consideră că regiunea Ardealului este „campioană în atragerea banilor europeni”, lucru care se datorează spiritului antreprenorial.

„Vă asigur de tot sprijinul meu până în ultima zi a mandatului european pentru că avem nevoie disperată de proiecte noi pentru a nu pierde acești bani care sunt alocați României. Am vorbit cu domnul Boc despre proiectul trenului metropolitan pentru Cluj. Luni voi fi la Oradea, avem un proiect de moderrnizare a orașului, vom inaugura podul peste Criș în valoare de 5 milioane de euro. Este meritul dvs, pentru că aveți cele mai multe realizări și, din păcate, în alte părți nu prea am ce inaugura. Sunteți un exemplu pentru întreaga țară de bune practici și avem nevoie de a ne lupta pentru a ne apăra apartenența la acest proiect unic în istorie, în care 28 de state au ales să muncească împreună pentru un viitor mai bun”, a mai spus Corina Crețu.

La manifestare au mai fost prezenți, printre alții, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, fostul premier Victor Ponta, fostul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, primarul Emil Boc, parlamentari, primari din județul Cluj.