Comisia Europeană nu a făcut încă nicio plată.

Progresele înregistrate recent în implementarea programelor operaționale sunt îmbucurătoare, mai ales în ce privește desemnarea autoritaților de management și control ale fondurilor structurale și de investiții europene, iar acum așteptam cererile de plata în vederea rambursării, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu

Crețu s-a întâlnit la Bruxelles cu ministrul-delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, relatează Agerpres.

„În perioada 4-5 iulie a avut loc la București o misiune la nivel înalt condusă de directorul general-adjunct al DG REGIO, Normunds Popens, pentru a discuta și a conveni cu autoritățile române o agendă de lucru comună, care cuprinde toate măsurile și angajamentele care trebuie îndeplinite în următoarele săptămâni pentru a accelera absorbția”.

„Felicit autoritățile române pentru munca și eforturile depuse, alături de colegii din DG REGIO, pentru identificarea blocajelor și întârzierilor în implementarea programelor operaționale. Progresele înregistrate recent sunt îmbucurătoare, mai ales în ce privește desemnarea autorităților de management și control ale Fondurilor structurale și de investiții europene. Așteptam acum cererile de plata în vederea rambursării, odata ce desemnarea va fi finalizată", a precizat Corina Crețu, într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Comisia Europeană, prin Direcția Generală pentru Politică Regională (DG REGIO), este în dialog constant cu autoritățile române, pentru a găsi soluții comune în ceea ce privește modalitățile de a îmbunătăți și de a accelera absorbția fondurilor.

România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune, pentru perioada 2014-2020. 

În acest an însă, România nu a primit niciun ban, din cauză că nu a finalizat acreditarea autorităților de management. Potrivit datelor comunicate de Ministerul Finanțelor, România a primit de la Comisia Europeană în primele cinci luni doar 1,05 milioane de euro în fonduri structurale și de coeziune.

Cu toate acestea, Rovana Plumb a promis că România va avea în 2020 o absorbție a fondurilor europene de 73%, iar până în 2023 va ajunge la 100%. De menționat totuși că autoritățile române au făcut deja plăți către beneficiari în valoare de 800 milioane de euro, care vor fi trimise Comisiei spre rambursare după acreditarea autorităților de management ale Programelor Operaționale.