Comisarul european Corina Crețu spune că ar fi păcat ca România să piardă și în următorii ani șansa atragerii fondurilor europene.

Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a declarat vineri, la Iaşi, că rata de respingere a proiectelor pentru modernizarea drumurilor în România se ridică la 75 la sută, ceea ce înseamnă că autorităţile locale nu au depus proiecte de calitate care să fie eligibile.

Potrivit news.ro, Corina Creţu a spus că în România nu există suficiente proiecte de calitate care să primească finanţare europeană, dând exemplul modernizării drumurilor.

„Vreau să vă spun că rata de respingere a proiectelor pentru modernizarea drumurilor judeţene este de 75 la sută, deci asta înseamnă că autorităţile locale nu au depus proiecte de calitate, astfel încât să fie eligibile pentru a cheltui bani europeni alocaţi infrastructurilor rutiere şi de cale ferată din România”, a spus Crețu.

„Cred că slăbiciunea cea mai mare în România este aceea de a nu avea suficiente proiecte de calitate şi din acest punct de vedere noi, Comisia, ne dorim să consolidăm dialogul cu autorităţile locale şi autorităţile naţionale”.

Crețu a mai spus că ar fi păcat ca România să piardă această şansă de atragere a fondurilor europene şi în următorii ani.

„Sunt 22 miliarde de euro numai din fondurile pe care le gestionez eu, adică Fondul de Coeziune, Fondul de Dezvoltare Regională, la care se adaugă Fondul de Agricultură şi altele. S-ar putea să fie ultima perioadă în care România mai beneficiază de o sumă atât de importantă”.

Pe de altă parte, în cadrul dezbaterii de la Iași, comisarul european Corina Crețu a evidențiat importanța politicilor de coeziune de la nivelul UE și a subliniat necesitatea luptei cu populismul și euroscepticismul, transmite Agerpres.

„Pe primari, autoritățile locale, îi consider partenerii și aliații mei în implementarea politicii de coeziune. (...) Este poate politica cea mai vizibilă, care arată cum poate Europa să schimbe în bine viața de zi cu zi a oamenilor. Poate că slăbiciunea noastră cea mai mare este că nu reușim să comunicăm îndeajuns care sunt beneficiile UE, ale fondurilor europene, bugetului european care la ora actuală este un buget al solidarității inclusiv financiare între statele mai puțin dezvoltate și statele dezvoltate. Din acest punct de vedere cred că este de datoria noastră să ne luptăm cu populismul care începe să apară, cu euroscepticismul, dar, sigur, trebuie să învățăm și din criticile cetățenilor”, a mai spus Corina Crețu. 

Comisarul pentru politici regionale Corina Creţu a avut vineri seară, la Iaşi, o întâlnire cu primarii din municipiile Iaşi, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Bacău şi Vaslui cu care a discutat stadiul proiectelor de dezvoltare urbană susţinute de Comisia Europeană.