Ministerul Fondurilor Europene a adoptat un set de măsuri adresat reorganizării activităților proiectelor finanțate prin fonduri nerambursabile în contextul riscului de transmitere a COVID-19

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat sâmbătă că a luat mai multe măsuri în contextul extinderii epidemiei de coronavirus, care vizează inclusiv angajații ministerului și ai structurilor din subordine.

Astfel, încă de joi, 12 martie, Ministerul Fondurilor Europene a transmis tuturor beneficiarilor proiectelor derulate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) ca activitățile de comunicare să se desfășoare prin intermediul sistemelor informatice și platformelor de videoconferințe.

„În cursul aceleiași zile, Comitetul pentru Situații de Urgență, la propunerea ministrului Marcel Boloș care a centralizat sesizările primite, a emis Hotărârea nr. 8 prin care beneficiarii de finanțări din fonduri rambursabile sau nerambursabile vor lua măsuri pentru limitarea riscurilor de contaminare cu coronavirus prin orice mijloace: fie prin reorganizarea activităților din contractele de finanțare, fie prin reprogramarea unor acțiuni sau orice altă modalitate care să conducă la gestionarea corespunzătoare a acestei categorii de risc. Autoritățile de management, organismele intermediare și autoritățile publice centrale și locale pot emite proceduri specifice în relația cu beneficiairi pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor”, a anunțat ministerul.

„Apreciez implicarea beneficiarilor finanțărilor derulate în această perioadă, sugestiile oferite și înțelegerea de care dau dovadă în adaptarea la un context neprevăzut”, a declarat ministrul Marcel Boloș sâmbătă, în contextul audierilor din Comisia pentru afaceri europene.

În contextul în care se iau toate măsurile legale, sociale și sanitare de prevenție ce includ evitarea organizării de întâlniri publice, oficialii Ministerului Fondurilor Europene nu vor efectua vizite de monitorizare la fața locului.

În schimb, anunță ministerul, se continuă activitățile de lansare a apelurilor de proiecte aflate în lucru, pregătirea programului național de distribuție a gazelor naturale și pregătirea cadrului normativ pentru domeniile noi de accesare a finanțărilor, cum sunt cele de specializare inteligentă/cercetare, respectiv asistență medico-socială.

„Deși am început să analizăm posibilul impact economic pe care actualul context îl poate avea asupra economiei, trebuie să avem în vedere evitarea riscului de dezangajare și de pierdere a banilor europeni. Aceasta este prioritatea pe termen mediu, în paralel cu continuarea negocierilor pentru exercițiul financiar 2021-2027. Mai mult ca oricând, România trebuie să fie pregătită să absoarbă și să folosească eficient banii europeni!”, a declarat Marcel Boloș.