Birocrația cultivată de Marcel Boloș și MFE face ca banii de la UE, anunțati și promiși repetat, să ajungă, de fapt, la spitale, medici, asistenți sociali și în economie, în general, cu întârziere de peste jumătate de an, acuză Cristian Ghinea.

Pentru facilitarea accesării cât mai rapide a celor 350 de milioane de euro puse la dispoziția spitalelor din rețeaua COVID-19, angajații Ministerului Fondurilor Europene vor oferi sprijin informatic la fața locului și în sistem videoconferință, astfel încât managerii spitalelor să depună rapid proiectele în aplicația informatică MySMIS prin care sunt gestionate cererile de finanțare, a anunțat zilele trecute Ministerul fondurilor europene.

Potrivit MFE, inițiativa, o premieră în administrația publică, vine ca urmare a propunerii funcționarilor ministerului care vor astfel să salveze ”timp prețios” pentru medici.

Fost ministru al fondurilor europene, eurodeputatul Cristian Ghinea (USR/Renew Europe) critică însă lentoarea cu care banii ajung la beneficiarii finali, din cauza birocrației create de MFE.

 

”Practic, fondurile cu care se tot laudă Marcel Boloș că «decontează» nu rezolvă nici pe jumătate problema urgenței de ACUM. De ce se întâmplă asta? Fiindcă dinozaurii din MFE, în frunte cu ministrul Marcel Boloș, nu știu cum să injecteze fondurile europene rapid în economie și societate. Nu știu sau nu vor”,

 

spune Cristian Ghinea, vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European. 

”Procedurile standard pe care MFE vrea să le aplice în stare de urgență înseamnă: apeluri de proiecte (cu termenele standard), scriere de proiecte, depunere, evaluare, aprobare, plata din bugetul beneficiarului (spital, primărie), depunere documente de cheltuieli, aprobare (sau nu), decont. Au fost spuse negru pe alb în scrisoarea trimisă de MFE managerilor de spitale. Durata: Luni de zile, posibil chiar un an”, explică Ghinea.

Eurodeputatul USR spune că o situație similară se înregistrează în cazul asistenților sociali care ar trebui să se ocupe de vârstnici:

”O altă măsură pe care Marcel Boloș a tot comunicat-o, și anume fonduri pentru 1000 asistenți sociali și comunitari care vor oferi sprijin la domiciliu pentru vârstnice în autoizolare (100.000 de persoane luate în calcul). Realitatea: până pe 27 aprilie abia este Ghidul solicitantului în consultare publică”.  

Eurodeputatul USR afirmă că fondurile europene pot fi folosite într-un mod ”simplu, folositor și sănătos”: ”Prin mecanismele rapide, utilizate în multe situații în alte țări, precum cel de Global Grant pe care l-am menționat de mai multe ori, procedurile devin o chestiune de zile, în loc de luni”.

”Este incredibil că managerilor de spitale li se cere acum, în plină criză, când au atâtea pe cap să facă hârțogărie pentru MFE. Metodele obișnuite nu sunt pentru vremuri de criză, birocrația MFE era oricum nepotrivită pentru cazuri în care statul dă bani unei alte instituții a statului. În criză, e cu totul aberant. Directorii de spital trebuie să justifice situația și nevoia - serios, nu e clară situația și nevoia și trebuie să scrie fiecare din nou în fișa de proiect. Multe informații cerute, scoase din burtă de birocrații din MFE”, subliniază fostul ministru.

În plus, Ghinea afirmă că trimiterea funcționarilor MFE în spitale înseamnă că Organismele Intermediare actuale (unele la MFE, altele la ministere de linie, inclusiv Ministerul Sănătății) sunt transformate în organisme care să dezvolte ele proiectele, adică devin Organisme de Implementare. 

Ce propune Cristian Ghinea: ”În primul rând, Marcel Boloș nu trebuie să meargă pe metodele obișnuite birocratice. A fost o decizie proastă. Grant Global era mai simplu, mai rapid și fără muncă birocratică la beneficiari. Le-am dat soluția chiar de la începutul crizei: renunțați la procedurile proprii greoaie și dați banii rapid prin granturi globale - un instrument perfect acoperit de regulamentul european, pe care MFE nu l-a pus niciodată în aplicare”.