Propunerile transmise de Guvernul României privind posibila alocare a fondurilor din viitorul exercițiu financiar au primit critici din partea experților Comisiei Europene, susține eurodeputatul Cristian Ghinea.

Observațiile experților Comisiei se referă la modul în care sunt gândite prioritățile de finanțare, susține Cristian Ghinea, după analiza unui document concentrat în mare parte pe viitorul Program Operațional Capital Uman.

La nivelul UE se discută acum alocările pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, în contextul unei nevoi de finanțare imense pentru repornirea economiei afectate de epidemia de coronavirus. Dimensiunea bugetului nu este încă stabilită, dar, potrivit propunerilor făcute până acum, României iar reveni numai din politica de coeziune circa 27 de miliarde de euro, cu 8% mai mult decât în actualul exercițiu financiar (2014-2020).

„Observațiile primite arată clar că propunerile trimise sub semnătura ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, repetă flagrant toate greșelile în conceperea programelor și a liniilor de finanțare din ultimii 13 ani. Decidenții din minister demonstrează că nu au învățat nimic și nici nu doresc să schimbe nimic în sistem”, spune Cristian Ghinea, deputat în Parlamentul European din partea Alianței USR-PLUS.

Acesta susține că principalele erori semnalate de Comisie sunt: lipsa orientării spre rezultate; necesitatea utilizării standardelor de cost (sau a costurilor simplificate), care elimină masiv procesul birocratic de raportat hârtii; propuneri de acțiuni care nu duc la impact real al cheltuirii fondurilor, spre exemplu traininguri (în speță, pentru profesori), acțiuni care au mai fost finanțate în programele anterioare; problema identificării și activării tinerilor care nu lucrează și nu sunt nici în vreo formă de învățământ (NEETS), problemă care persistă și nu a fost rezolvată în ultimii 7 ani, în ciuda fondurilor avute la dispoziție.