Eurodeputatul USR-PLUS Cristian Ghinea susține că 375 milioane de euro, adică 85% din totalul fondurilor din Programul Operațional pentru Persoane Dezavantajate, stau în sertarele ministerelor de aproape trei ani.

Cristian Ghinea atrage atenția că Programul este practic blocat de aproape trei ani și a fost distrus de incompetența guvernanților din această perioadă. 

Programul Operațional pentru Persoane Dezavantajate (POAD 2014-2020) este gândit de Uniunea Europeană pentru a da o mână de ajutor celor mai nevoiași și are în total 518 milioane euro alocate pentru România. Din această sumă, numai 15% au fost cheltuite până acum. 

”Până în 2016, Programul a fost folosit de Guvernele PSD pentru a mai umfla pomenile electorale. Prin urmare, erau distribuite pachete cu alimente, după voia primarilor. Aproape tuturor care voiau, fără a ținti sărăcia extremă. Dimpotrivă, cei mai vulnerabili, adică oameni fără locuințe, femei fugite de violența domestică, copii fără CNP, erau excluși", precizează Cristian Ghinea.

Potrivit unui comunicat al eurodeputatului, în România sunt aproximativ 500.000 de persoane aflate în sărăcie extremă.

Ghinea susține că, în 2016, Ministerul Fondurilor Europene a modificat structura beneficiarilor, pentru a ținti mai bine programul către persoanele în cel mai mare grad de vulnerabilitate, dar ”cele mai multe măsuri introduse în 2016 au fost ignorate, aplicate prost sau veșnic amânate”.

Recent, după o lungă perioadă fără informații oficiale despre program, Guvernul a anunțat că a fost trimisă o cerere de plăți la Comisia Europeană de 59 milioane euro, pentru a evita dezangajarea fondurilor. 

Europarlamentarul solicită ministrului fondurilor europene, Marcel Boloș, să prezinte situația la zi a programului dedicat persoanelor defavorizate (POAD): câți oameni au primit, câte pachete, câte mese calde - în acest an, în contul cererii de rambursare de 59 milioane euro.

De asemenea, eurodeputatul USR-PLUS face apel la Guvernul Orban să reia formulele propuse în 2016, care au fost negociate cu Comisia Europeană și sunt parte din program.