Guvernul a decis, printr-un proiect de ordonanță de urgență, să modifice sistemul de gestiune al fondurilor europene la nivel de Agenții de Dezvoltare.

Proiectul de ordonanță de urgență adoptat joi prevede că cele opt Agenții de Dezvoltare Regională din regiunile de dezvoltare ale României primesc atribuții și rol de Autorități de Management.

"În momentul de față unul dintre cele mai performate programe operaționale cu fondurile europene, atât în exercițiul financiar 2014-2020, cât și în cel precedent, 2007-2013, a fost Programul Operațional Regional, derulat de Ministerul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională. Tocmai în lumina acestor rezultate foarte bune în derularea POR și la solicitarea beneficiarilor de fonduri europene prin acest program, atât autorități publice, cât și beneficiari privați, Ministerul fondurilor europene a inițiat un proiect de descentralizare a gestiunii fondurilor europene prin POR, întărind, practic, atribuțiile și rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională”, a explicat decizia șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. 

Prin acest proiect de ordonanță de urgență, cele opt ADR-uri din regiunile de dezvoltare ale României capătă atribuții și rol de Autorități de Management, iar MLPDA va asigura în continuare coordonarea operațională printr-o structură de specialitate a ministerului în privința modului de realizare a proiectelor prin intermediul noilor Autorități de Management Regionale.

Potrivit lui Dancă, aceasta este "o reformă profundă a sistemelor de gestionare a fondurilor europene, care permite descentralizarea modului de gestionare a programelor operaționale, facilitarea accesului la nivel local mai simplu, mai ușor la nivelul acestor Agenții de Dezvoltare Regională, scurtând practic circuitele care impuneau un traseu care necesita mai multe avize la nivel central”. 

Iohannis: Am obținut pentru România 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene

Mai mult pe EurActiv »