Guvernul a aprobat în ședința de joi o inițiativă legislativă propusă de Ministerul fondurilor europene privind pregătirea portofoliului de proiecte pentru următoarea perioadă de programare 2021-2027.

Inițiativa legislativă a Ministerului fondurilor europene își propune să pregătească România pentru a putea absorbi cât mai repede ”o parte semnificativă” din cei peste 30 de miliarde de euro negociați în această perioadă cu Comisia Europeană. 

”Este pentru prima oară de când România gestionează fonduri europene când Guvernul nu numai că nu a pierdut startul în absorbția eficientă a banilor, dar am pregătit cu 8 luni înainte de începerea următorului exercițiu financiar cadrul prin care autoritățile locale pot pregăti deja portofoliul de proiecte de infrastructură pentru 2021-2027! Am pus la dispoziție 100 de milioane de euro pentru pregătirea temeinică a proiectelor vitale precum regenerarea urbană care înseamnă spații verzi între blocuri și refacerea centrelor istorice, pentru mobilitate, pentru specializare inteligentă și, foarte important, pentru infrastructura rutieră județeană”, a declarat ministrul Marcel Boloș la încheierea ședinței de Guvern.

Este a treia perioadă de programare pentru România. În perioada 2007-2013, România abia aderase la UE și a avut un start dificil, neavând o pregătire prealabilă, cum a fost cazul Poloniei. Absorbția a fost îngreunată și de o serie de nereguli, care au determinat Comisia Europeană să întrerupă pentru o perioadă anumite programe operaționale.

Nici în actualul cadru financiar multianual Bucureștiul nu s-a descurcat prea bine cu atragerea fondurilor europene, unul dintre cele mai cunoscute cazuri fiind cel al spitalelor regionale care ar fi trebuit să fie deja terminate, dar construcția lor nici nu a început.