Fondul European de Investiții (FEI) alocă României peste 170 de milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și pentru a credita studenții care vor să-și continue cursurile în străinătate.

Fondul European de Investiții a semnat miercuri patru acorduri de finanțare în România, în valoare totală de peste 170 de milioane de euro, transmite Agerpres.

Prezentă la ceremonia de semnare, Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, a spus că, deși a fost întâmpinat cu reticență la lansare, planul de investiții pentru Europa, cunoscut drept Planul Juncker, și-a atins de mult ținta. „Planul a prins mai multă viteză inițial în economiile mai dezvoltate, mai sofisticate, pentru care instrumentele financiare nu reprezentau o provocare, dar suntem în momentul în care vedem că și în România avem deja 29 de proiecte finanțate prin Planul Juncker, 16 proiecte de mare infrastructură și 13 acorduri de facilitare a accesului la finanțare pentru IMM-uri", a spus Cristea.

Miercuri, FEI și instituția financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, în valoare de 4,5 milioane de euro, care va permite FINS să crediteze studenții care vor să continue studiile la master în străinătate. Astfel, aproximativ 450 de studenți vor beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia în altă țară din UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia și Turcia.

Totodată, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank (25 de milioane de euro), Deutsche Leasing România IFN (80 de milioane de euro) și Libra Internet Bank (65 milioane de euro), care vor facilita accesul la credite și finanțări de leasing pentru aproape 3.000 de IMM-uri.

„Pentru prima dată în România, FEI va sprijini accesul la finanțare pentru 450 de studenți care vor putea obține credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitatea de instruire pentru o gamă mai largă de studenți. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vom îmbunătăți condițiile de finanțare pentru 3.000 de IMM-uri. Astfel, se va îmbunătăți competitivitatea unui segment important al economiei românești, care constituie motorul creșterii economice, creării de locuri de muncă și al inovării”, a afirmat Roger Havenith, directorul general adjunct al FEI, cu ocazia ceremoniei de semnare a acordurilor.

FEI face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții, iar principala sa misiune este să sprijine IMM-urile din Europa prin facilitarea accesului acestora la finanțare.

Angela Cristea a mai spus că acordurile semnate miercuri, care, la prima vedere, par niște operațiuni financiare, au de fapt o miză mult mai mare, respectiv impactul în economia reală și în societate. Ea a adăugat că, în baza acordurilor, 3.000 de IMM-uri vor primi sprijin pentru a avea acces la finanțare.

„Este vorba mai ales de acele proiecte unde știm că băncile, instituțiile financiare, se gândesc de două, trei, patru ori înainte de a da un împrumut sau de a oferi garanții, pentru că pot considera că proiectele au un grad de risc mai mare, iar noi, la nivelul Uniunii Europene, prin Planul Juncker, ne-am asumat tocmai acest lucru, să acoperim acea parte de risc”, a menționat Cristea.