Guvernul a aprobat miercuri un memorandum pentru urgentarea alocării a 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru îmbunătățirea sistemelor de avertizare din spitale.

„Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanța de Urgență pentru infrastructura de gaze medicinale și energie din spitale și am găsit o soluție eficientă. Am transformat Ordonanța în Memorandum, a fost deja adoptat și va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanțare de 50 milioane euro”, spune Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și proiectelor europene.

Premierul Florin Cîțu a precizat că guvernul a folosit un memorandum a arătat „că există surse pe care le putem folosi din fonduri europene pentru a îmbunătăți sistemele de avertizare din spitale”.

Premierul a fost întrebat de jurnaliști, în conferința de presă de după ședința de guvern, în ce stadiu de aprobare se află proiectul de ordonanță de urgență propus de fostul ministru al sănătății Nelu Tătaru, care prevedea ca managerii de spitale să poată să acceseze fonduri europene pentru modernizarea și reparația unităților sanitare, proiect de ordonanță care a apărut după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț.

„Acea ordonanță era în procedură de avizare, dar nu avea avize pozitive, avea avize negative”, a răspuns Cîțu.

Cristian Ghinea a explicat istoria acelui proiect de act normativ și de ce s-a ajuns la soluția memorandumului.

„Din noiembrie și până astăzi, între incendiul de la spitalul județean din Piatra Neamț și cel de la Matei Balș, printre ministere a circulat o ordonanță de urgență prin care ministerul pe care acum îl conduc punea la dispoziția spitalelor din țară 50 de milioane de euro, bani europeni, pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii de gaze medicinale, oxigen în principal, și a rețelelor de energie electrică. 

Ministerul a făcut textul, s-au schimbat adrese, s-au primit observații, cele mai multe de formă, mult balet juridic. Ministerul Sănătății condus de dl Tătaru a dat de două ori aviz negativ acestui text, propus de fostul MFE”, a scris Ghinea pe Facebook.

El a remarcat că, după incendiul de la Balș, subiectul a redevenit în atenție. „Dl Tătaru e supărat public că unde e ordonanța pe care el însuși a blocat-o. Pe de altă parte, de ce era nevoie de OUG pentru ca fostul MFE să facă un ghid dedicat siguranței la incendii? Nu era nevoie. De asta am ajuns să avem OUG (care e lege) pentru chestiuni care țin de asumarea unor decizii”.

Potrivit ministerului, după aprobarea acestui memorandum, poate fi elaborat Ghidul pentru apelul de finanțare, în termen de aproximativ o săptămână, după care vor putea fi lansate finanțările.

Este vorba de măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale și a rețelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere și control a acestor instalații și a sistemelor de ventilație și climatizare a aerului precum și a altor investiții necesare pentru creșterea securității la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I și II și suport COVID din sistemul sanitar de stat, a precizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.