O investiție pentru modernizarea stației de transformare Vicov din județul Suceava este parțial finanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională REACT-EU, a anunțat luni Delgaz Grid, companie de distribuție parte a grupului german E.ON.

Stația de transformare (110/20kV) Vicov va fi modernizată prin înlocuirea unor echipamente de înaltă și medie tensiune și integrarea acestora în SCADA (control și achiziție de date la distanță). De asemenea, linia electrică 110 kV Vicov-Rădăuți va fi modernizată pe o lungime de 17 km și vor fi realizate noi conexiuni între stațiile Vicov, Rădăuți și Egger pentru creșterea siguranței în alimentare, a precizat Delgaz Grid.

De această investiție vor beneficia circa 18.000 de utilizatori racordați la instalațiile incluse în proiect, a precizat compania

Valoarea totală a proiectului este de circa 21,4 milioane de lei (4,3 milioane de euro), inclusiv TVA. Investiția este cofinanțată cu aproximativ 12 milioane de lei (circa 2,4 milioane de euro) din Fondul European de Dezvoltare Regională REACT-EU (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), iar diferența - 9,3 milioane lei (TVA inclus) - reprezintă contribuția Delgaz Grid.

Compania membră a grupului E.ON nu este la prima accesare a fondurilor europene pentru modernizarea și digitalizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice. În acest moment, Delgaz Grid are în diferite stadii de implementare 8 proiecte, în valoare de circa 205 de milioane de lei (circa 41,9 milioane de euro) fără TVA, cu cofinanțări de 152 de milioane de lei (circa 31,1 milioane de euro).

Delgaz Grid operează o rețea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de județe din partea de Nord și de Vest a României și o rețea de electricitate de 83.000 km în șase județe din Moldova. De la intrarea pe piața locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea rețelelor de gaze și electricitate, a mai precizat compania.