România trage 68 de milioane de euro din Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru modernizarea a peste 100 de kilometri de drumuri județene în nordul Moldovei.

După finalizarea lucrărilor de investiții, care se vor desfășura pe parcursul a 57 de luni, vor fi reconstruite și modernizate drumuri județene în lungime de peste 100 km, astfel încât peste 54.000 de persoane vor beneficia de o infrastructură secundară modernizată, care asigură accesul la coridoarele TEN-T, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Contractul de finanțare pentru axa rutieră Botoșani-Iași a fost semnat de ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, transmite Agerpres.

„Modernizarea drumurilor de legătură cu rețeaua europeană de transporturi va conduce la creșterea economică locală. Cel mai mare câștig va fi al locuitorilor județelor Iași și Botoșani, care vor avea acces la locuri de muncă mai bine plătite sau își vor putea dezvolta propriile afaceri”, a afirmat Nica.

Proiectul vizează îmbunătățirea situației actuale a infrastructurii de transport din zonă, interconectarea la rețelele de transport județene cu acces la rețeaua TEN-T și la polul de creștere Iași, beneficiarii săi fiind cei peste 54.000 de locuitori din cele 15 comune aflate de-a lungul traseului propus spre reabilitare, cei 650 de operatori economici locali, precum și turiștii care vizitează regiunea. „Rezultatele așteptate la sfârșitul perioadei de implementare a proiectului inclus creșterea cu peste 30% a vitezei medii de deplasare a autovehiculelor și creșterea siguranței rutiere”, se arată în comunicat.

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 are ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic.