România a cerut o singură amânare a evaluării planului de redresare, a spus ministrul Cristian Ghinea despre discuțiile din spațiul public privind prelungirea cu încă o lună a aprobării PNRR.

Într-un interviu acordat Aleph News, ministrul demis al finanțelor, Alexandru Nazare, a spus că a aflat la ultimul summit ECOFIN că ar fi fost solicitată o nouă prelungire.

„Știu că am cerut o nouă prelungire, că ministrul Ghinea a solicitat o nouă prelungire. Cel puțin așa a spus comisarul de resort, chiar în ultimul ECOFIN de la Luxemburg, comisarul a anunțat că România a cerut o nouă prelungire pentru PNRR”, a spus Nazare.

El a spus că solicitarea României a fost transmisă recent, acum o lună, și că ministrul Ghinea poate explica motivele întârzierii.

PSD a prins rapid oportunitatea unui nou atac la guvern. „A solicitat România oficial o nouă amânare? Până când? Care sunt motivele repetatelor eșecuri în a primi aprobarea Comisiei Europene asupra PNRR?”, au transmis luni social-democrații.

În replică, ministrul investițiilor și proiectelor europene a spus că ministrul demis al finanțelor este prost informat. „Am văzut și eu declarația domnului Nazare. Este greșit informat. Am cerut o singură amânare, pe o singură lună”, a spus Cristian Ghinea, în cadrul reuniunii de luni a Asociației Municipiilor din România.

El a dat mai multe detalii despre procesul de aprobare. „Am depus PNRR la 31 mai. În regulamentul european sunt două luni de evaluare, asta înseamnă iunie, iulie. În luna august, Comisia are concediu, nu lucrează, astfel că luna suplimentară este luna septembrie, în care vom avea răspunsul final pe PNRR”, a explicat Ghinea.

„Deci nu există două amânări sau o nouă amânare, a fost una singură. Este o neînțelegere inexplicabilă din partea domnului Nazare”, a subliniat șeful MIPE.

Ghinea a mai spus și că primii bani de la UE pentru proiectele din PNRR ar putea ajunge în noiembrie.

„În septembrie, PNRR va fi aprobat de către Comisie. Avem Consilul ECOFIN pe 5-6 octombrie, dacă nu-l prindem pe acela, se mai organizează încă unul în octombrie, iar în noiembrie intră prefinanțarea, 1,3 miliarde de euro, în țară”, a precizat ministrul.