UE va vira României primii bani din Facilitatea pentru Redresare și Reziliență în acest an, promite ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea. Marți, vicepremierul Dan Barna a spus că primii bani vin la începutul lui 2022.

România a transmis Comisiei Europene Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar apoi a cerut o amânare a evaluării acestuia, astfel că, cel mai devreme, Executivul UE și-ar putea da acordul asupra acestuia în septembrie.

Ulterior, Consiliul Uniunii Europene are o lună pentru a analiza recomandarea Comisiei și a da aprobarea finală asupra planului național, iar apoi Comisia poate vira prefinanțarea din suma alocată fiecărui stat membru.

„PSD iar bate câmpii despre PNRR. 1,9 miliarde de euro vor intra din PNRR în țară în acest an”, a spus Cristian Ghinea într-un mesaj transmis presei.

Ministrul face referire la o declarație făcută de PSD într-un mesaj postat pe Facebook: „Zero euro din PNRR în 2021! PSD a avut dreptate! România nu va primi niciun euro din PNRR în acest an! România nu se poate baza pentru finanțarea deficitului uriaș pe avansul de 1,3 miliarde de euro din PNRR”.

Social-democrații susțin că Guvernul este vinovat de subminarea economiei naționale și că România va fi nevoită să împrumute alte miliarde de euro și „să plătească dobânzi grele” pentru a suplini absența avansului din PNRR.

Dar PSD nu a scos din pălărie informația, ci i-a fost livrată chiar de șeful lui Cristian Ghinea, vicepremierul și co-președintele USR PLUS Dan Barna.

Acesta a spus marți seară la TVR Planul Național de Redresare și Reziliență va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului viitor vor veni primii bani în țară. „În septembrie vom avea aprobat programul și cred că de la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în țară pe proiectele aflate în desfășurare”, a declarat Barna marți la TVR 1, potrivit Agerpres.

Totuși, Cristian Ghinea spune că banii vor veni în acest an.

„Prefinanțarea de 1,9 miliarde va intra în țară imediat după aprobare, în octombrie-noiembrie. Plățile vor începe imediat, unele pentru proiecte deja în derulare, iar cele mai multe, pentru proiecte care sunt acum în pregătire”, a precizat ministrul investițiilor și proiectelor europene.