Guvernul va realiza o Carta Alba a absorbtiei fondurilor europene
Guvernul va realiza o Carta Alba a absorbtiei fondurilor comunitare pe baza datelor pe care ministrii si responsabilii Autoritatilor de Management le vor prezenta lunar cu privire la proiectele depuse, aprobate, contracte si a platilor facute catre beneficiari, a declarat primul-ministru Emil Boc in cadrul reuniunii Comitetului interministerial pentru monitorizarea accesarii fondurilor europene.
„Este clar faptul ca fondurile europene pot avea o contributie importanta la combaterea si depasirea crizei economice. Din acest punct de vedere, responsabilitatea autoritatilor statului, centrale si locale, este majora”, a declarat seful Executivului.
Potrivit situatiei prezentate de primul-ministru, au fost depuse 18.177 de proiecte in valoare de 38,98 miliarde de euro, au fost aprobate 4.421 de proiecte in valoare de 9,4 miliarde de euro, au fost incheiate contracte si decizii de finantare pentru 3.146 de proiecte in valoare de 6,06 miliarde de euro si au fost efectuate plati in suma de 882 de milioane de euro.
Emil Boc: Pana acum, s-au facut plati efective in Romania de 882 de milioane de euro
„Pana in momentul de fata, s-au facut plati efective in Romania, din fonduri europene, catre beneficiari, de 882 de milioane de euro, deci sub un miliard de euro. Vreau sa va spun ca acest lucru ma nemultumeste profund si in ritmul acesta exista pericolul ca Romania sa nu poata cheltui toate sumele de la Uniunea Europeana pana la sfarsitul exercitiului bugetar. De aceea, am decis sa avem evaluari lunare privind stadiul absorbtiei fondurilor comunitare”, a precizat premierul.
Seful Executivului a solicitat fiecarui ministru care are responsabilitati in coordonarea Programelor Operationale sa prezinte stadiul actual al absorbtiei fondurilor europene, urmand ca datele prezentate astazi sa fie comparate cu raportarile din urmatoarele luni.
- In ceea ce priveste Programul Operational Mediu, ministrul Mediului si Padurilor Laszlo Borbely a precizat ca au fost depuse 248 de proiecte, din care 128 au fost aprobate, 103 semnate, iar platile efectuate catre beneficiari insumeaza 913 milioane de lei. Ministrul Mediului si Padurilor a aratat ca pentru a accelera absorbtia fondurilor comunitare a decis reducerea termenelor de analizare a platilor, precum si a perioadei cuprinse intre momentul semnarii contractului pana la perioada de implementare.
- Referitor la Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan, a precizat ca in raport cu perioada preluarii mandatului au fost depuse 5.597 de proiecte, din care 1.402 au fost aprobate, 979 au fost contractate, iar platile efectuate reprezinta aproximativ 564 de milioane de lei.
“Comparativ cu momentul la care am inceput aceasta activitate, pe toate capitolele, numar de proiecte solicitate, contractate, plati facute, am dublat sumele”, a precizat ministrul Muncii.
Elena Udrea: Problema pe care o intampinam noi fata de alte ministere este ca nu suntem si beneficiari
- Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a aratat ca in ceea ce priveste Programul Operational Regional au fost deja aprobate 1.681 de proiecte, din care 688 au fost semnate, iar valoare platilor efectuate este de 1,506 miliarde de lei.
"Problema pe care o intampinam noi fata de alte ministere este ca noi suntem autoritate de management, nu suntem si beneficiari. Beneficiarii nostri sunt autoritati publice locale si, la momentul implementarii, procedurile de achizitii se deruleaza prin autoritati publice locale. Atat procedura de achizitie, cat si implementarea proiectului nu mai depind de noi, noi supraveghem si incercam sa se intample totul intr-un ritm cat mai rapid si corect in acelasi timp, insa este mai greu decat daca am fi chiar noi beneficiari", a spus ministrul Elena Udrea.
In acest context, primul-ministru a afirmat ca o solutie de rezolvare a acestei probleme ar fi rezilierea contractelor de finantare incheiate prin Programul Operational Regional cu primarii care intarzie cu 6-9 luni aplicarea proiectului. „Acolo unde apar intarzieri majore, 6-9 luni, si nejustificate, va propun rezilierea. Asta inseamna ca si comunitatea locala va sti ca primarul din localitatea X n-a reusit sa se tina de cuvant si sa implementeze un program european si oamenii aceia au pierdut bani europeni", a spus seful Executivului.
- In ceea ce priveste Programul Operational Competitivitate, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a precizat ca au fost depuse 6.179 de proiecte, din care 1.722 au fost aprobate, 1.100 au fost semnate cu beneficiarii, iar platile efectuate catre beneficiari sunt in suma de 658 de milioane de lei.
- Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a precizat ca pe Programul Operational Transporturi au fost depuse 46 de proiecte, aratand ca nu exista niciun proiect cu o valoare mai mica de 50 de milioane de lei. “Au fost semnate contracte de finantare in valoare de 1,631 miliarde de lei, iar plati efective catre beneficiari au insumat 157 milioane de lei”, a precizat ministrul Transporturilor.
La randul sau, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a mentionat ca in ceea ce priveste alocarea destinata Romaniei prin Facilitatea Schengen, tara noastra nu va pierde nici un euro. Potrivit Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, Romania beneficiaza de aproximativ 609 milioane de euro prin Facilitatea Schengen. Din aceasta suma, 133 de milioane au fost alocate pentru fluxurile de numerar, iar aproximativ 477 de milioane au fost acordate prin licitatii, a precizat ministrul Administratiei si Internelor.
“In ceea ce priveste absorbtia banilor alocati prin Facilitatea Schengen, Romania este tara cu cel mai mare procent de absorbtie din istoria UE”, a afirmat ministrul Administratiei si Internelor.
- Referitor la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, ministrul Vasile Blaga a precizat ca au fost depuse 958 de proiecte, din care 449 sunt in curs de evaluare, iar 215 au fost aprobate. Valoarea platilor efectuate catre beneficiar este de 270 de milioane de lei.
Boc: Fiecare autoritate de management sa prezinte pentru perioada iulie- decembrie 2011 planuri de actiune privind absorbtia fondurilor
- In ceea ce priveste Programul Operational Asistenta Tehnica, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a spus ca au fost depuse 60 de proiecte, din care 45 au fost aprobate, 42 au fost contractate, iar platile catre beneficiar reprezinta 10,5 milioane de lei.
In cadrul reuniunii Comitetului interministerial, primul-ministru a solicitat fiecarei Autoritati de Management sa prezinte pentru perioada iulie 2010-decembrie 2011 planuri de actiune privind absorbtia fondurilor europene, care sa cuprinda tinte semestriale de contractare si plati catre beneficiar, precum si estimari semestriale de transmitere catre Autoritatea de Certificare si Plata a declaratiilor de venituri si cheltuieli.
De asemenea, Emil Boc a solicitat Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale sa analizeze modul in care vor putea fi reduse termenele de verificare a documentatiei, certificare si efectuare a platilor, astfel incat platile catre beneficiari sa fie realizate cat mai rapid, insa cu respectarea procedurilor europene care sa asigure corectitudinea si transparenta utilizarii fondurilor europene.
Un alt aspect analizat in cadrul reuniunii s-a referit la posibilitatea realocarii unor fonduri intre diferitele domenii de interventie sau axe prioritare ale unui Program Operational, astfel incat sa fie suplimentate fondurile acolo unde exista mai multe proiecte depuse.
Comitetul interministerial pentru gestionarea fondurilor europene se va intruni lunar pentru a analiza stadiul absorbtiei fondurilor comunitare.
Claudia Pirvoiu
de Marian GHIONU 16 Iul 2010 14:34
Mai bine ar procesa mai repede cererile de plata! Am cerere de plata depusa din noiembrie 2009!!!! Acum o sa mai angajeze ceva personal sa realizeze "cartea alba". Zii nene raport de activitate si punel pe site cum te obliga legea si gata.