Autoritățile române au eliminat în ultimele două luni riscul dezangajării ce părea iminent la preluarea guvernării, susține ministrul fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș.

„România nu a pierdut fonduri europene în 2019, în ultimele două luni fiind eliminat riscul dezangajării ce părea iminent. Sumele prevăzute pentru anul care se încheie au fost utilizate integral pentru proiecte finanțate prin intermediul Programelor Operaționale 2014-2020”, a declarat Boloș, potrivit Agerpres.

Boloș a menționat că, începând cu data de 4 noiembrie 2019, „riscul decomiterii de fonduri a fost eliminat” la nivelul tuturor programelor operaționale.

„Mai mult decât atât, valoarea declarațiilor de cheltuieli pe care le-am transmis către Autoritatea de Certificare și Plată din Ministerul Finanțelor Publice a depășit cu peste 467 milioane euro ținta de dezangajare pentru Programele finanțate din Politica de Coeziune și pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Astfel, valoarea declarațiilor de cheltuieli pe care le-am asigurat și transmis Ministerului Finanțelor Publice de la începutul lunii noiembrie până la sfârșitul acestui an a fost fost de 1,02 miliarde euro”, a adăugat ministrul.

Boloș a reamintit că România avea, la 31 octombrie 2019, risc de decomitere în principal pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU), Programul Operațional Regional (POR), Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) și Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.