Planul Național de Redresare și Reziliență, cu măsuri pentru spitale, școli, locuri de muncă și mediu, va fi gata până în aprilie, a anunțat miercuri președintele Klaus Iohannis.

După două ședințe cu premierul Florin Cîțu și câțiva miniștri, președintele Klaus Iohannis a reamintit obiectivele care vor fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Tema principală a fost cum pregătim cel mai bine, rapid, bine gândit, proiecte pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, unde, știm cu toții, putem să obținem fonduri europene semnificative. Avem la dispoziție peste 30 – atenție – 30 de miliarde de euro, care pot fi folosiți pentru a pune la punct lucrurile la noi în țară, pentru a ieși cu bine din pandemie și din criza economică generată de pandemie. Sunt oportunități uriașe și vrem să le folosim. Vrem să folosim acești bani pe mai multe paliere”, a spus Iohannis, reamintind care sunt domeniilor prioritare ce vor fi finanțate din acest mecanism.

Un domeniu important e sănătatea, unde e nevoie de ”investiții semnificative” în spitalele din România, în sistemul de sănătate publică: ”Dacă ne gândim doar la tragicele accidente care au avut loc în ultimele luni de zile, așa ceva nu are voie să se mai întâmple! Este nevoie de investiții importante în spitale noi, în spitalele existente, pentru a le moderniza, în sistemele din spitalele existente, pentru a le face mai sigure, mai sigure pentru pacienți”. 

O a doua zonă e cea a locurilor de muncă, după ce foarte mulți români și-au pierdut locul de muncă, din cauza pandemiei sau a crizei economice generate de pandemie.

Și sistemul românesc de învățământ are nevoie de foarte mulți bani pentru siguranța elevilor: E nevoie ” de foarte multe investiții, pentru a nu avea incendii, pentru a nu avea accidente în școli, pentru a avea școli autorizate, pentru a avea elemente simple: să eliminăm încălzirea pe lemne, să eliminăm toaletele din spatele curților și așa mai departe”.

În plus, e nevoie de materiale didactice moderne și școli noi, verzi.

Mediul e un alt domeniu prioritar pentru PNNR: ” Avem nevoie de programe serioase, sustenabile pentru mediu, pentru un mediu sănătos. Chestiuni care se pot face fără complicații imense. De exemplu, programe de împădurire, care pot fi puse în operă practic începând deja din anul acesta”.

”Până în aprilie, vom avea un Plan Național coerent, care va fi depus la Comisia Europeană și, imediat după ce se primesc toate aprobările necesare, vom începe implementarea – în spitale, în școli, în locuri de muncă și pentru mediu. Sunt doar câteva, vom avea în cadrul acestui Plan și multe alte zone, care sunt extrem de importante pentru români și, la momentul respectiv, voi relua aceste chestiuni”, a precizat șeful statului.