MFE: 30 milioane de euro pentru românii din diaspora care vor să deschidă o afacere în țară

MFE, împreună cu MAE, lansează în consultare publică Ghidul Programului ”Diaspora Start-Up”. Finanțarea, în valoare de 30 milioane de euro, are ca obiectiv stimularea antreprenoriatului în rândul românilor din diaspora și a celor recent reîntorși.
Schema de antreprenoriat vizează crearea unei oportunități de reîntoarcere în România pentru cei care doresc să valorifice abilitățile (antreprenoriale și/sau profesionale) dobândite în străinătate prin deschiderea unei afaceri în țară, anunță Ministerul Fondurilor Europene.
În prima etapă a proiectului, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, administratorii de grant depun propunerile de proiecte în valoare de maxim 5.000.000 euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori și să le acorde acestora subvenții pentru lansarea afacerilor în țară.
În cea de-a doua etapă, cetățenii români eligibili, care doresc să își înființeze o companie, pot accesa fonduri în valoare maximă de 50.000 de euro prin intermediul administratorilor de grant.
Programul include două categorii de solicitanți, aferente celor 2 etape de accesare:
- etapa 1: administratori de schemă de antreprenoriat, care pot fi autoritățile publice locale, camerele de comerț, furnizorii de servicii de formare profesională continuă (FPC), organizații sindicale și patronale, asociații profesionale și ONG-uri.
- etapa 2: cetățeni români (cu vârsta minimă de 18 ani) care fac dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate pe durata a cel puțin un an în ultimii 3 ani și doresc să deschidă o companie în România, prin accesarea ajutorului de minimis.
Cetățenii români din diaspora pot primi prin intermediul administratorilor de schemă un grant de maxim 40.000 de euro, în două tranșe, plus 10.000 de euro primă de relocare în țară.
Background
În acord cu prevederile POCU 2014-2020, sunt considerate eligibile activitățile care urmăresc încurajarea antreprenorialului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană.
Prezentul apel va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu excepția regiunii București - Ilfov.
Persoanele selectate în vederea finanțării planului de afacere vor primi într-o primăfazăo subvențieîn valoare de maxim 10.000 de euro, ca primă de relocare.
La momentul semnării contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primește 75% din ajutorul aprobat, reprezentând prima tranșă de finanțare
.A doua tranșă de finanțare va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu 30% din valoarea primei tranșe.
Diaspora Start-up face parte din Axa prioritară 3-Locuri de muncă pentru toți,Prioritatea de investiții 8iii -Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. -Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.
de Harald 08 Sep 2016 20:19
Incredibil ce poate face gândirea de funcționar public pusă în slujba politicianului aflat în campanie electorală: 600 de oameni care se vor întoarce în România pentru a primi câte 50.000 de euro vor compensa inepțiile legislative și risipa de bani publici?
de radu 14 Sep 2016 11:22