Prin programele Diaspora Start-up, România Start-up Plus și Start-Up Nation au fost create 8.715 de firme care au beneficiat de fonduri UE, a spus joi Roxana Mînzatu, ministrul fondurilor europene.

„Am făcut o analiză pe ceea ce avem astăzi, august 2019, ca firme, start-up-uri nou create din bani europeni, din scheme de antreprenoriat din bani europeni. Am cumulat Diaspora Start-up cu România Start-up Plus și cu o componentă de proiecte care au făcut parte din Start-Up Nation, programul național, dar care au ajuns să fie rambursate sau decontate din bani europeni, e vorba de ediția 2017, și o să vă arătăm câteva cifre... Prima cifră: 8.715 start-up-uri create prin scheme de antreprenoriat din fonduri europene, în speță POCU, până astăzi", a declarat Roxana Mînzatu, în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a spus că situația este dinamică, în sensul că și în prezent se mai înființează start-up-uri cu fonduri europene.

Conform datelor prezentate în cadrul conferinței, în 173 de firme realizate prin programul Start-up Plus s-a investit peste 482 milioane de euro, din care 346 milioane de euro reprezintă subvenții pentru înființarea start-up-urilor. În cazul Diaspora Start-up, au fost semnate 32 de contracte de finanțare în valoare de 75,35 milioane de euro, din care 38,2 milioane de euro sunt subvenții pentru înființare. Prin Start-up Nation au fost create 1.631 de firme care au solicitat rambursare prin POCU.