Marius Nica a decis vineri să-și înainteze demisia din funcția de ministru delegat pentru Fonduri Europene, după trei luni de mandat.

Potrivit unui comunicat oficial, în această perioadă MDRAPFE a semnat contracte de finanțare în valoare totală de peste 4 miliarde euro.

"În plus, în această perioadă au fost lansate apeluri de proiecte în valoare de 2,3 miliarde de euro (bani europeni) și au fost programate pentru lansare în următoarele trei luni alte apeluri în valoare de 2,4 miliarde de euro fonduri europene", se mai arată în comunicat.

Succesorului său, Nica îi transmite că se va confrunta cu o serie de provocări în 2018, legate de: evitarea pierderii banilor europeni în Programul Operational Regional (unde au fost identificate proiecte alternative derulate de beneficiari pe buget de stat sau împrumuturi), simplificarea MySMIS2014, rezolvarea problemelor salariale pentru beneficiari.

Marius Nica precizează că decizia demisiei a fost luată având în vedere contextul actual și va fi efectivă începând cu luni, 22 ianuarie, "pentru a nu perturba obligațiile oficiale implicate de vizita în România, săptămâna aceasta, a unei delegații a Comisiei Europene".

Nica avea șanse minime să facă parte din Guvernul Dăncilă, după ce a fost de partea fostului premier Mihai Tudose în conflictul acestuia cu șeful PSD, Liviu Dragnea.

El a fost numit ministru în octombrie, ca urmare a demisiei Rovanei Plumb după ce DNA a cerut urmărirea penală în dosarul "Belina".