Noul ministru vorbește de riscul de dezangajare a circa 300 de milioane de euro, în pofida asigurărilor date de fostul șef al ministerului.

România riscă să piardă 300 de milioane de euro, pentru această sumă existând un risc de dezangajare dacă nu este folosită, a spus ministrul fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș.

El a explicat că, potrivit regulilor europene, în fiecare an acționează acest risc de pierdere de bani europeni: „dacă nu îi folosești, dacă nu faci plăți către beneficiari, îi pierzi. Grija noastră pe termen scurt e să salvăm acești bani, ei fac parte din bugetul României. Orice pierdere este îngrijorătoare și purtăm responsabilitatea”, a spus Boloș.

Și vicepremierul Raluca Turcan a vorbit, în conferința de presă organizată cu ocazia preluării a mandatului de ministru de către Ioan Marcel Boloș, despre riscul pierderii acestor bani.

„Considerăm că este incredibilă situația în care ne aflăm în momentul de față și anume cu un risc de dezangajare de 300 milioane de euro și cu probleme uriașe în atragerea fondurilor pentru viitorul exercițiu financiar și nu ne referim la o sumă mică, ne referim la 3,2 miliarde de euro”, a spus Raluca Turcan.

De altfel, reprezentanții noului guvern PNL au vorbit și zilele trecute despre pierderea banilor europeni, însă Roxana Mînzatu, fostul ministru din guvernul PSD, spune că nu există acest risc.

„Am predat azi activitatea noului ministru al fondurilor europene. Fiindcă Domnia sa tocmai declara la un post TV că obiectivele sale de mandat vizează evitarea dezangajării pe 2019, i-am reamintit că acest risc nu e real și Domnia să a promis că se uită pe plăți”, a scris Mînzatu pe Facebook. 

Fostul ministru precizează că i-a dat succesorului său exemplul a două programe despre care Boloș știa/credea că sunt în risc de a dezangaja fonduri anul acesta, dar care au acoperit acest risc/țintă cu plăți autorizate/declarate.

Potrivit Roxanei Mînzatu, Programul Operațional Capital Uman (POCU) avea cheltuieli declarate la 1 noiembrie de 378,3 milioane de euro, în condițiile în care ținta de dezangajare pe anul 2019 era de 370,78 milioane de euro, în timp ce la Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), ținta de dezangajare pe anul 2019 era de aproape 473,5 milioane de euro, iar cheltuielile declarate până la 4 noiembrie erau de 503 milioane de euro. 

Însă noii guvernanți vorbesc în special de riscul de dezangajare pe Programul Operațional Regional (POR), program gestionat în fostul guvern de Ministerul Dezvoltării, nu de Ministerul Fondurilor Europene.

Boloș a punctat că, potrivit ultimelor raportări, suma cu risc de dezangajare este de aproximativ 600 milioane de euro, din care cea mai mare parte, de 300 milioane de euro, este la nivelul Programului Operațional Regional.

La rândul său, noul șef al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (succesorul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), a promis că va lucra cu directorii Autorităților de Management și cu cei ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) pentru a urgenta și fluidiza depunerea cererilor de rambursare și de plată.

„În cel mai scurt timp voi lua măsuri pentru evitarea dezangajării fondurilor europene, în valoare de 306 milioane de euro - acesta este un obiectiv major al meu, ca ministru; totodată, vom lua măsuri pentru soluționarea situațiilor care fac obiectul procedurilor de punere în întârziere sau de infringement”, a spus Ion Ștefan.