Comisia Europeană a aprobat Programul Regional Sud-Vest Oltenia pentru perioada de programare 2021-2027, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În acest moment, patru Programe Regionale sunt aprobate de Executivul European, după ce săptămâna trecută MIPE a primit aviz pozitiv pentru PR Vest, PR Sud-Muntenia și PR Nord-Vest.

”Cu fiecare Program Regional aprobat, suntem tot mai aproape de momentul mult așteptat pentru debirocratizare și pentru dezvoltarea echilibrată în toate regiunile. Regiunea Sud-Vest Oltenia se confruntă cu un declin demografic constant în ultimii 10 ani, cauzat de scăderea natalității și de creșterea migrației și are mari dificultăți în reținerea populației tinere și a celei calificate. Tocmai de aceea, prin această alocare de 1,2 miliarde de euro, autoritățile locale din cele peste 40 de orașe și 200 de comune ale regiunii vor fi direct răspunzătoare de valorificarea avantajelor competitive ale regiunii și de abordarea blocajelor cheie în sectoare specifice cum sunt educația, mobilitatea și eficiența energetică”, spune ministrul Marcel Boloș.

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competențe administrative și financiare de la nivelul administrației publice centrale la nivelul administrației publice din unitățile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

Obiectivele asumate de PR Sud-Vest Oltenia

Pe 14 octombrie a fost aprobat cel de-al patrulea program regional aferent perioadei de programare 2021-2027, respectiv Programul Regional Sud-Vest Oltenia.

Programul Regional Sud-Vest Oltenia beneficiază de o alocare totală de 1.208.985.930 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, competitivitatea prin inovare și întreprinderi dinamice (alocare totală 243,32 meuro), digitalizarea în beneficiul cetățenilor și al firmelor (alocare totală 34,48 milioane de euro), eficiența energetică și infrastructura verde (alocare totală 279,47 milioane de euro),  mobilitatea urbană durabilă (alocare totală 115,92 milioane de euro), accesibilitatea și conectivitatea la nivel regional (alocare totală 174,49 milioane de euro), educația modernă și incluzivă (alocare totală 84,74 meuro), precum și dezvoltarea teritorială sustenabilă (alocare totală 227,71 milioane de euro).

Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 48,82 milioane de euro.

În cadrul fiecărui program regional, problemele și provocările orașelor din regiune au fost abordate individual.