Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, s-a întâlnit joi cu o delegație a Grupului Băncii Europene de Investiții pentru a discuta implementarea programeloe europene in sectoarele cheie ale economiei.

Discuțiile au avut ca temă principală colaborarea cu Grupul BEI pentru programele aferente politicii de coeziune 2021-2027 și PNRR, a precizat MIPE, care a adăugat că este aproape de finalizare un Memorandum de Înțelegere care va defini cadrul colaborării.

„Apreciem modul în care Grupul BEI s-a implicat în implementarea unor programe europene până în prezent, în special in sectoarele cheie ale economiei. Pentru mediul de afaceri, instrumentele financiare ca modalitate de finanțare vor avea tot mai multă greutate, o parte dintre acestea fiind propuse a se derula prin intermediul Grupului BEI. Am lucrat extrem de bine cu BEI pentru a contura instrumentele financiare incluse în PNRR și sunt foarte interesat să continuam aceste mecanisme și în Programele Operaționale, prin deschiderea către combinarea grantului clasic cu instrumentul financiar”, a spus ministrul Cristian Ghinea.

Expertiza grupului Băncii Europene de Investiții poate fi aplicată nu numai în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, dar și în cadrul Mecanismului de tranziție justă, al politicii de coeziune, Invest EU și al Fondului de Modernizare, a spus Christian Kettel-Thomsen, vicepreședinte al BEI. „Acest sprijin financiar considerabil din partea UE reprezintă o oportunitate fără precedent pentru România și ne angajăm să colaborăm cu guvernul pentru a realiza acest lucru. Am apreciat în mod deosebit deschiderea partenerilor români și așteptăm cu interes o cooperare extinsă, care să se bazeze pe rezultatele obținute în ultimele două perioade de programare”, a declarat reprezentantul băncii internaționale.