Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că amână primirea propunerilor de proiecte pentru două linii de finanțare UE, inclusiv cea pentru comunităților marginalizate rome, din cauza sistemului informatic.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat miercuri, 25 noiembrie, chiar în ziua în care trebuia deschisă o linie de finanțare, pentru primirea de proiecte, amânarea acesteia, mai exact a depunerii în sistemul informatic (noul sistem, numit MySMIS2014).

Pe lângă linia de finanțare dedicată comunităților rome - numită „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate rome” a mai fost anunțată depunerea de proiecte și pentru o altă linie de finanțare, „Sprijin pregătitor pentru animarea comunității din cadrul orașelor cu populație peste 20.000 de locuitori, Etapa I”

„Decizia vine ca urmare a identificării unor elemente care necesită îmbunătățiri și simplificare în operaționalizarea sistemului informatic MySMIS2014, elemente sesizate în urma testării finale a acestuia. Ministerul Fondurilor Europene va informa în cel mai scurt timp potențialii beneficiari ai acestor cereri de proiecte cu privire la calendarul revizuit al perioadei de depunere a cererilor de finanțare aferente”, transmite MFE.

Eventualele sugestii de simplificare a acestor documente sau proceduri pot fi transmise până la data 2 decembrie 2015 la adresa de mail consultare.pocu@fonduri-ue.ro.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat chiar în ziua în care trebuia deschisă o linie de finanțare, pentru primirea de proiecte, amânarea acesteia, mai exact a depunerii în sistemul informatic (noul sistem, numit MySMIS2014).

Pe lângă linia de finanțare ce  pentru două cereri de propuneri de proiecte: Una dintre acestea, dedicată comunităților marginalizate rome: „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate rome”, cea de-a doua, „Sprijin pregătitor pentru animarea comunității din cadrul orașelor cu populație peste 20.000 de locuitori, Etapa I”

„Decizia vine ca urmare a identificării unor elemente care necesită îmbunătățiri și simplificare în operaționalizarea sistemului informatic MySMIS2014, elemente sesizate în urma testării finale a acestuia.Ministerul Fondurilor Europene va informa în cel mai scurt timp potențialii beneficiari ai acestor cereri de proiecte cu privire la calendarul revizuit al perioadei de depunere a cererilor de finanțare aferente”, transmite MFE.

Eventualele sugestii de simplificare a acestor documente sau proceduri pot fi transmise până la data 2 decembrie 2015 la adresa de mail consultare.pocu@fonduri-ue.ro, mai arată comunicatul MFE. 

Detalii despre linia de finanțare pentru comunitățile rome: 

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în data de 12 noiembrie o linie de finanțare prin Programul Operațional Capital Uman cu buget total de 120 milioane euro. Proiectele vor putea fi realizate de consilii județene, primării/consilii locale, unități subordonate sau coordonate de catre o autoritate a administratiei publice locale, organisme neguvernamentale nonprofit. 

„Propunerile de proiecte trebuie să includă obligatoriu acțiuni care vizează integrarea persoanelor pe piața muncii, prin încurajarea participării la stagii și scheme de ucenicie/ cursuri de formare profesională, măsuri de susținere a antreprenoriatului în cadrul comunității și încurajare a ocupării pe cont-propriu, combaterea discriminării și marginalizării, precum și sprijinirea dezvoltării/ furnizării de servicii sociale/ servicii socio-medicale”, arăta comunicatul MFE de la acea dată. 

Fostul ministru Ministrul Marius Nica a declarat pentru EurActiv că sistemul informatic va fi funcțional până la data deschiderii apelului de proiecte. 

Detalii despre MYSMIS2014 

Sistemul MySMIS2014 urmează să preia în mediul electronic transmiterea documentelor dinspre beneficiari de fonduri UE și autorități.

Acesta a fost realizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și va funcționa drept interfață între cei care solicită și, ulterior, derulează proiecte și instituțiile care gestionează fondurile UE.

Sistemul a fost lansat oficial, fiind anunțat ca finalizat și în consultare publică, pe 7 octombrie, de către Ministrul fondurilor europene la acea dată, Marius Nica.