Două companii din România, Indeco Soft SRL (Baia Mare) și SC Vitality Media SRL (București), fac parte dintre cele 184 de IMM-uri selectate pentru finanțare prin Instrumentul dedicat din cadrul programului Orizont 2020.

În total, 178 de proiecte vor primi, fiecare, câte 50.000 de euro pentru finanțarea de studii de fezabilitate a introducerii unor produse inovatoare pe piață, potrivit unui comunicat al Comisiei  Europene.

Pe lângă finanțarea studiilor de fezabilitate, IMM-urile selectate pot beneficia de maximum trei zile de consiliere de afaceri gratuită. 

Proiectele românești: 

  • Greentop (coordonator: Indeco Soft) - are în vedere procesarea datelor oferite gratuit de Agenția Spațială Europeană pentru aplicații în domeniul silviculturii, amenajării teritoriale sau agriculturii de precizie;
  • TELLY (coordonator: Vitality Media) - are în obiectiv crearea de noi modalități de obținere de venituri pentru societățile de TV și radiodifuziune, canale TV, cluburi sportive, precum și a posibilității de interacțiune în timp real cu audiența și fanii.
Până la data-limită (15 februarie), au fost depuse 2.111 propuneri de proiecte. Cele mai multe propuneri selectate sunt în domeniul tehnologiilor informaționale și de comunicații (36), al sistemelor cu emisii reduse de carbon și eficiente energetic (31) și al transporturilor (28).

Italia este ţara cu cel mai mare număr de IMM-uri selectate - 37, urmată de Spania - 33 și Marea Britanie - 16.

Următoarea dată-limită pentru depunerea de propuneri de proiecte este data de 3 mai 2017.