"Die Fälscher", castigatorul premiului OSCAR pentru cel mai bun film strain, este realizat cu fonduri de peste 600.000 de euro de la Comisia Europeana, prin intermediul programului de finantare MEDIA. In 2007, zece companii romanesti din industria cinematografica, plus Universitatea Babes-Bolyai au obtinut finantare prin acelasi program.


Patru pelicule nominalizate la ceremonia din acest an a premiilor OSCAR au fost finantate prin programul comunitar MEDIA, insumand in total peste 2,6 milioane de euro, transmite Comisia Europeana. Coproductia germano-austriaca "Die Fälscher" a castigat premiul pentru "cel mai bun film strain", iar celelalte trei productii, toate franceze, au fost nominalizate: "La Vie en Rose" (La Môme), "Persepolis" si "The Diving Bell and the Butterfly" (Le Scaphandre et le Papillon).

755 de milioane de euro disponibili la nivel european

Este pentru a treia oara cand un film finantat prin programul MEDIA primeste premiul OSCAR, anunta un comunicat al executivului de la Bruxelles, citand-o pe Viviane Reding, comisarul european pentru media.

Anul trecut, castigatorul Oscarului pentru cel mai bun film strain a fost "The Lives of Others" ("Das Leben der Anderen"), care a primit 500.000 de euro prin programul MEDIA. In 2006, pelicula franceza "March of the Penguins" (La marche de l’Empereur), a castigat Oscarul pentru cel mai bun film documentar. fiind sprijinit cu 1,1 milioane de euro prin acelasi program comunitar.

La nivel european, programul MEDIA 2007, valabil pentru perioada 2007-2013, pune la dispozitia industriei cinematografice 755 de milioane de euro.

Programul MEDIA 2007 a finantat zece societati romanesti si Universitatea Babes-Bolyai

Art Doc, Libra Film Production, Hi Film Production si Generic Audiovizual sunt numai cateva din societatile romanesti care au primit anul trecut finantare europeana pentru un proiect in cadrul programului european MEDIA. In acelasi timp, Independenta Film, Prorom Media-Trade GMBH si Transilvania Film au primit 20.500 de euro pentru distributia unor pelicule.

Companiile romanesti din industria cinematografica au acces la aceste finantari incepand cu data aderarii la Uniunea Europeana. Proiectele trebuie trimise direct la Bruxelles. In Romania, functioneaza numai un punct de contact (www.media-desk.ro), cu atributii de consultanta si informare. 

Cine a primit finantare din Romania:
 • Art Doc a primit finantare de 10.000 de euro pentru documentarul "Noosfera"
 • Libra Film Production a primit finantare de 15.000 de euro pentru documentarul Birds Road
 • Hi Film Production a primit finantare de 15.000 de euro pentru filmul de fictiune "The Happiest girl in the world"
 • Generic Audiovisual a primit finantare de 20.000 de euro pentru filmul de fictiune "The   phantom father (The phantom movie)"
Pentru difuzare TV, "Pelegrin Film SRL este prima companie romaneasca de productie care a beneficiat de sprjinul pentru proiectul “Testimony”, potrivit informatiilor transmise de Valentina Miu, de la Media Desk Romania.

La capitolul "distributie", in cadrul primei licitatii de proiecte din 2007, 3 companii au primit finantare in suma totala de 20.500 de euro:
 • Independenta Film pentru filmele El laberinto del fauno, Le serpent, Moliere, Nuovomondo si Reprise;
 • Prorom Media-Trade GMBH pentru Goodbye Bafana;
 • Transilvania Film pentru Irina Palm (Aka Irina).  
Potrivit Valentinei Miu, in cadrul urmatoarei licitatii de proiecte, patru companii companii romanesti de distributie au primit insumat sprijin MEDIA in valoare de 50.000 euro pentru a distribui filme in Europa:
 • Independenta Film’ 97(8 filme),
 • Transilvania Film (3 filme),
 • Clorofilm (un film)
 • Cinecorvin (2 filme)
In acelasi timp, <<14 companii europene au primit in total 454.000 euro pentru a distribui filme romanesti: 13 companii europene au primit finantare pentru a distribui filmul “ 4 luni, 3 saptamani si 2 zile “, iar compania Cankarjev Dom-Slovenia pentru ”A fost sau n-a fost”>>; arata informatiile Media Desk Romania.

Pentru componenta de "Training- Formare initiala" din cadrul programului, Universitatea Babes-Bolyai a beneficiat de fonduri UE pentru proiectul SWIM adresat sectorului audiovizual, proiect derulat impreuna cu Universitat der Künste Berlin (Germania) si Norwich School of Art and Design (UK).

Detalii despre posibilitatile de finantare
Programul MEDIA are patru componente care, la randul lor, se impart in mai multe subcomponente. Fiecare necesita completarea unor anumite documente si are un anumit deadline.

Pentru informatii detaliate si linkuri click aici

Pelicule celebre

Printre fimele celebre finantate de MEDIA se numara "The pianist" si "Volver".
 
Ioana Morovan
 
[HotNews.ro, EurActiv.ro]