Finanțarea unui proiect reprezintă condiția decisivă în finalizarea acestuia. Companiile care solicită fonduri europene trebuie să "puncteze" detalii cheie, importante și din perspectiva instituțiilor bancare ce le pot sprijini pe parcurs.

Despre aspectele esentiale care pot asigura finanțarea și succesul unui proiect, dar și punctele vulnerabile la care trebuie să fie atenți întreprinzătorii, a discutat online Ioana Gheorghiade - Director Executiv Directia Sector Public și Finanțarea Infrastructurii, Banca Comercială Română, miercuri, 25 februarie 2015.

Banca Comerciala Romana este liderul co-finantarilor acordate pentru proiecte cu fonduri UE, avand o oferta diversificata de produse si servicii pentru programele cu fonduri nerambursabile. In acelasi timp, BCR este implicata intr-o serie de programe de finantare cu garantii (sau alt tip de instrumente financiare) cu aportul institutiilor financiare internationale, inclusiv prin fonduri europene, spre exemplu programul JEREMIE. 

 
In perspectiva, BCR se va implica si in cofinantarea proiectelor selectate prin programele europene care se vor desfasura in perioada 2014-2020, atat pe scheme de granturi de tip clasic cat si pe instrumente financiare ce vor fi agreate la nivel national. 
 
BCR  a acordat incepand cu anul 2008 produse de creditare  de peste 1,2 miliarde EUR pentru  co-finantarea a peste 1100 proiecte cu fonduri nerambursabile in cadrul POS CCE, POR, PNDR, POS Mediu, POS DRU, programe transfrontaliere, fonduri nerambursabile norvegiene,  scheme nationale de ajutor de stat si de minimis.

Scurt BIO: Ioana Gheorghiade

Ioana Gheorghiade are o experienta vasta in domeniul corporate banking pe piata din Romania. Este analist financiar CFA (Chartered Financial Analyst), este membra a CFA Institute, SUA; detine un Executive MBA obtinut in cadrul Asebuss Bucuresti, in asociere cu Kennesaw State University, Atlanta si a absolvit Academia de Studii Economice - Facultatea de Studii Economice in Limbi Straine, Bucuresti. Ioana Gheorghiade s-a alaturat echipei Erste Group-BCR in 2008 si in 2010 a devenit Director Executiv al Directiei Finantarii Proiectelor. In 2013, a preluat responsabilitati in domeniile finantarea infrastructurii - sector public (inclusiv Real Estate), precum si imprumuturi specializate si cofinantarea fondurilor europene, in cadrul Directiei Sector Public si Finantarea Infrastructurii. 

Întrebări și răspunsuri:

Caz concret (Marti, 24 februarie 2015, 14:52)

falcoind [utilizator]

  • Am gasit terenul de 6 hectare ( proprietarul actual vrea 30 000 euro )pe el , vreau sa plantez pe el o livada de nuci , in sistem clasic schema de 8X6 metri (208 pomi pe ha, am gasit puieti la o pepeniera de renume la pretul de 40 RON bucata altoiul si 20 ROn clasic ( e bine sa pui combinat in proportie de 80% altoi 20% clasic ) , puieti costa 1700euro/ha X6 = 10 200 euro, lucrarile de plantare + intretinere primi 4-6 ani (atunci incepe sa intre pe rod)le-as evaluat undeva la 15 000-20 000 euro . Am cerut un credit la BRD pt investitie punind ipoteca o casa , (valoare evaluata de banca 200 000 euro) , veniturile salariale mult peste medie , am pus o singura conditie , vreau un credit cu DAE maxim 5% raspunsul a fost nu putem , va putem da prima casa cu DAE undeva la 4,6% a iesit calculat de ei . Halo am casa nu de asta sunt interesat, am mers la ING a celasi raspuns aproximativ tot cu prima cosa au dat-o si ei cind am zis ca vreau credit da doar daca e DAE maxim 5% . Intrebare are rost sa trec pe la BCR sunteti instare sa finantati afaceri sau pierd doar vremea batand si la aceasta banca??
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 10:30)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luifalcoind

      Pentru o investitie de tipul celei propuse de dv. vor exista fonduri nerambursabile in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, axa destinata instalarii tinerilor fermieri sau cea dedicata special pomiculturii. Va invitam sa ne contactati la adresa de email PIF.programedefinantare@bcr.ro pentru a stabili o intalnire in vederea identificarii unei solutii optime de finantare.
  • fonduri europene (Marti, 24 februarie 2015, 18:30)

    andrei [anonim]

    BCR gestioneaza fonduri/garantii printr-un program Jeremie. Am fost literalmente bombardati cu oferte promo, pe mail, in acest sens! Ni se spunea ca de ele pot beneficia si firmele start-up. Firma noastra are 3 ani de activitate, dar, pentru ca am modificat obiectul de activitate, suntem considerati de majoritatea bancilor ca fiind start-up. In toamna am vrut sa accesam acest program de finantare si ne-am prezentat la sediul BCR Piatra Neamt. Dar, surpriza, acolo ni s-a spus ca programul nu este functional si nici nu va fi. Am continuat sa primim mesaje publicitare, care sustineau ca programul exista si este accesibil. Ne-am dus iar la sediul BCR, dar am primit acelasi raspuns: e doar reclama, sucursalele nu stiu nimic despre el. Dupa ceva timp, nedumeriti, am sunat la Bucuresti, am fost indrumati la Bacau, catre un domn, reprezentant de zona, care la randul lui ne-a plasat unei colege. Iar colega, ne-a spus, amabila, ca programul exista, se poate accesa, dar nu si de noi. Ca am putea sa-l accesam daca administratorul sau asociatul unic prezinta bancii o garantie imobiliara personala. Altminteri nu suntem credibili, desi pentru valoarea de 25.000 de euro pe care o voiam drept credit garantat cu Jeremie, ofeream drept gaj si un imobil pe care doream sa-l cumparam cu banii din credit. Altfel spus, ni se cerea o dubla garantie imobiliara, desi creditul beneficia si de garantii Jeremie. Ce fel de atitudine e aceasta si ce rost au toate vorbele goale cum ca finantati in mod accesibil IMM-urile?
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 11:25)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiandrei

      Buna ziua, va multumesc pentru intrebare si pentru aspectele semnalate. Intr-adevar, BCR gestioneaza diverse programe si scheme de garantare intre care si JEREMIE. Referitor la speta semnalata de dv. mentionam faptul ca, pe langa criteriile de eligibilitate in cadrul programului JEREMIE, atat firma cat si proiectul propus trebuie sa indeplineasca si criteriile de creditare stabilite prin reglementarile in vigoare. Ca un comentariu general, BCR a finantat in cadrul programului JEREMIE pana in prezent peste 230 proiecte pentru IMM-urile care au indeplinit atat cerintele programului JEREMIE cat si cerintele de bancabilitate conform normelor de creditare ale bancii.
  • detalii cheie (Miercuri, 25 februarie 2015, 9:15)

    ALINA P. [anonim]

    Buna ziua, 
    Va rog sa raspundeti chiar la intrebarea din titlu: care sunt detaliile cheie pentru succesul unui proiect? Multumesc
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 10:38)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiALINA P.

      Trebuie ca ideea de proiect sa fie generata de o necesitate reala de business si nu doar din dorinta de a accesa niste fonduri nerambursabile. Daca aceasta premisa este indeplinita, detaliile cheie sunt: un plan de afaceri realist, o implicare foarte puternica din partea investitorului concretizata si printr-o contributie financiara proprie suficienta si nu in ultimul rand estimarea corecta a pietei careia se adreseaza proiectul si a costurilor pe care le va implica pe parcursul derularii. Este foarte important ca pe parcursul implementarii sa fie respectate termenele din contractul de finantare nerambursabila si procedurile aplicabile acestuia. De asemenea, dupa finalizarea proiectului este important ca investitia sa fie operata eficient in cei 3-5 ani de mentinere a investitiei, astfel incat sa fie atinsi indicatorii de rezultat asumati prin proiect.
  • cofinantare micro (Miercuri, 25 februarie 2015, 9:20)

    Marius Apostol [anonim]

    Buna ziua, 

    Va rog sa imi spuneti daca asigurati cofinantare si pentru microintreprinderi (mai exact pentru schemele prin POR sau fonduri nationale - Start-up intreprinzatori debutanti - care acorda finantare maxima 10.000 euro, maximum 50%) si in ce conditii; daca exista domenii preferate sau acordati pentru orice domeniu. Multumesc
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 10:41)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiMarius Apostol

      Da, acordam cofinantare si pentru microintreprinderi. BCR acorda cofinantare pentru toate categoriile de clienti, de la microintreprinderi si pana la autoritati publice, dar solutia concreta de finantare se creioneaza in functie de criteriile de bancabilitate pe care trebuie sa le indeplineasca clientul si proiectul.
  • Suma maxima (Miercuri, 25 februarie 2015, 9:21)

    Andreea Tanasescu [anonim]

    Buna dimineata, de curiozitate, care a fost cea mai mare suma pe care ati acordat-o drept cofinantare pentru un proiect IMM? Cat reprezenta din valoarea proiectului si in ce conditii s-a acordat? O zi buna! ANDREEA
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 10:47)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiAndreea Tanasescu

      Cea mai mare cofinantare pentru un proiect IMM a fost de 3 milioane euro, reprezentand circa 55% din valoarea totala a proiectului. Proiectul acesta a beneficiat de fonduri europene accesate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala si a fost in domeniul panificatiei. Proiectul a indeplinit criteriile mentionate in raspunsul la intrebarea legata de detaliile cheie pentru un proiect de succes.
  • proiect de succes (Miercuri, 25 februarie 2015, 9:29)

    Dorian Mihai [anonim]

    Buna ziua, dna director, ce inseamna pentru BCR un proiect de succes? Adica daca exista intarzieri in proiect cauzate de autoritati sau alte probleme pe parcurs, nu mai este de succes?
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 10:56)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiDorian Mihai

      Buna ziua, un proiect de succes inseamna un proiect care este implementat fara depasiri de costuri, care opereaza in parametrii definiti in planul de afaceri, adica vanzarile estimate sunt realizate, costurile operationale sunt tinute sub control si practic produsul genereaza o valoare adaugata recunoscuta si de piata. In plus, daca proiectul a beneficiat de finantare europeana, trebuie sa-si fi incasat grantul. Un proiect cu intarzieri cauzate de autoritati sau alte probleme poate fi considerat de succes daca indeplineste aceste conditii. In cazul in care proiectul beneficiaza de finantare din partea BCR, pentru intarzierile independente de beneficiar gasim solutii pentru a depasi impreuna acea perioada critica.
  • Garantie bancara (Miercuri, 25 februarie 2015, 9:32)

    Daniela Alexandru [anonim]

    Buna ziua, 
    De ce se acorda atat de greu scrisorile de garantie bancara? Practic, procedura si costurile ne impiedica pe noi, beneficiarii, sa obtinem prefinantarea necesara pentru un proiect, Aveti in vedere simplificari, in acest sens? Va multumesc anticipat
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 11:04)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiDaniela Alexandru

      Din punct de vedere al bancii, o scrisoare de garantie bancara pentru prefinantare (asa cum a fost solicitata pe perioada 2007-2013) este considerata de fapt o garantie de buna implementare a proiectului, avand in vedere mecanismul de deducere a prefinantarii. De aceea, pentru acordarea acestei scrisori, banca analizeaza proiectul integral, asigurandu-se ca exista sursele aditionale prefinantarii pentru finalizarea proiectului. Un avantaj este faptul ca, odata cu aceasta analiza se identifica si eventualele nevoi de cofinantare ale proiectului. In ceea ce priveste procedura de emitere a acestor scrisori de garantie va fi ajustata in functie de cerintele care vor fi definite in Ghidurile solicitantului.

  • Exemplu (Miercuri, 25 februarie 2015, 9:34)

    Marian P. [anonim]

    Va rog frumos sa ne dati exemple de proiecte (domenii, activitati, sume) pe care le-ati finantat, pentru firmele mici si mijlocii, in ultimul an. Noutati pentru anul acesta sau perioada urmatoare? O zi buna, mult succes.
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 11:16)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiMarian P.

      BCR finanteaza inca din anul 2008 proiecte care beneficiaza de fonduri nerambursabile. Astfel, numarul de proiecte finantate s-a ridicat la peste 1100, valoarea creditelor aprobate insumand peste 1,2 miliarde euro pentru diferite categorii de clienti, de la microintreprinderi, IMM pana la municipalitati. Referitor la finantarile acordate anul trecut firmelor mici si mijlocii, as dori sa mentionez cateva domenii cu activitate mai intensa. Proiecte selectate in cadrul PNDR: ferme vegetale, procesare carne si produse din carne, ferme animale, panificatie, depozite de cereale; proiecte ale IMM-urilor finantate in cadrul POS CCE: investitii productive (hale si echipamente); IMM-uri din cadrul POR: constructia de centre de afaceri, clustere IT; proiecte finantate in cadrul schemelor de ajutor de minimis.
  • intrebare (Miercuri, 25 februarie 2015, 9:51)

    Ionascu Florin [anonim]

    Care este valoarea proiectelor aflate in finantare pe segmentul de project finance la BCR si cum a evoluat numarul acestor proiecte finantate de BCR in ultimii doi ani?
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 11:32)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiIonascu Florin

      BCR s-a evidentiat in ultimii ani acordand finantari de proiect in domenii diverse, cum ar fi energie, infrastructura sociala, industrie prelucratoare. Desigur ca banca nu poate decat sa fie un partener pentru investitori care gasesc resursele necesare pentru a incepe un proiect iar acest lucru depinde destul de mult de ciclul economic. Desigur, fata de acum 4-5 ani, efervescenta solicitarilor de finantari de proiecte s-a redus, dar am constatat o stabilizare in ultima perioada precum si o profesionalizare a investitorilor, ceea ce consideram de foarte bun augur.
  • ce rata de acceptare aveti la BCR? (Miercuri, 25 februarie 2015, 9:52)

    florina stamate [anonim]

    Care e rata de acceptare a proiectelor la BCR?
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 11:35)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiflorina stamate

      Avand in vedere ca BCR deserveste toate tipurile de clienti, rata de acceptare este diferita de la un segment la altul. Daca ne referim la un proiect dezvoltat de un IMM, criteriile mentionate in raspunsul la intrebarea legata de detalii cheie pentru succesul unui proiect sunt cele decisive.
  • Aprobare credite (Miercuri, 25 februarie 2015, 10:49)

    Marian R. [anonim]

    Buna ziua. Sunt consilier local intr-o localitate mica din provincie. Exista competente de aprobare pentru credite acordate catre autoritati locale la nivelul agentiilor dvs. din tara? Si in cazul unui raspuns afirmativ va rog sa imi spuneti la ce suma si perioada maxima se opresc? Va intreb pentru ca am incercat accesarea unui credit la alta banca si competentele de aprobare erau centralizate iar procesul dura peste 1 luna. Multumesc
    • Raspuns (Miercuri, 25 februarie 2015, 11:38)

      Ioana Gheorghiade [hotnews.ro] i-a raspuns luiMarian R.

      Buna ziua, timpul de raspuns pentru o solicitare de finantare nu depinde neaparat de competentele locale sau centrale de aprobare a creditelor. In cazul in care aveti o solicitare de finantare a unui proiect cu fonduri europene pentru localitatea dv. va rugam sa ne contactati la adresa PIF.programedefinantare@bcr.ro.