Rata de contractare a fondurilor europene a ajuns la 19%, potrivit Rovanei Plumb. Decontările nu au început însă.

Ministrul delegat pentru fonduri europene Rovana Plumb a anunțat joi că au fost semnate contracte în domeniul transporturilor de 2 miliarde de euro, iar declarațiile în ceea ce privește cererile de rambursare vor fi transmise către Bruxelles, relatează Agerpres.

MInistrul nu a precizat despre ce contracte e vorba.

„Au fost semnate contracte în domeniul transporturilor de 2 miliarde de euro, săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că declarațiile în ceea ce privește cererile de rambursare vor fi transmise către Bruxelles, astfel încât să putem în două luni, maxim, maxim undeva după 15 septembrie, să avem 600 de milioane intrați în țară”, a declarat Rovana Plumb la începutul ședinței de Guvern de joi.

Din cauză că autoritățile de management ale programelor operaționale nu au fost acreditate, România nu poate trimite încă cererile de rambursare către Bruxelles.

Ca urmare, rata de absorbție a fondurilor europene este foarte aproape de zero.

În schimb, potrivit ministrului delegat pentru fonduri europene, s-a ajuns la o rată de contractare de 19%.

„Am ajuns la o rată de contractare de la 10%, cum vă anunțam acum două săptămâni în ședință, astăzi am ajuns la o rată de contractare de 19% și accelerăm, astfel încât să evităm decomiterea și să ne atingem țintele pe care ni le-am propus până la sfârșitul anului, desigur împreună cu Ministerul Agriculturii”, a afirmat Plumb.

România are una dintre cele mai slabe infrastructuri de transport din Uniunea Europeană, iar absorbția fondurilor europene pentru lucrări majore de infrastructură a lăsat întotdeauna de dorit.