Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, şi-a exprimat speranţa că deblocarea Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) ar putea să aibă loc în mai-iunie.

"O cerere de plată de 167 milioane euro a fost întreruptă din cauza unor probleme ale sistemului de management şi control în perioada 2007-2013. Am avut discuţii cu autoritatea de audit naţională cât şi cu echipa de audit de la Comisia Europeană, sperăm să se rezolve cât mai repede problemele şi să convingem că au fost luate toate măsurile pentru a nu se mai repeta aceste deficienţe în perioada următoare şi sperăm ca în mai sau începutul lunii iunie să se ridice restricţia de neplată a acestei cereri de plată sau să se ridice întreruperea programului POS DRU", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Aura Răducu.

Corecţiile ar putea fi suportate de la bugetul de stat, dar ministrul a dat asigurări că nu se va întâmpla acest lucru.

"O parte din corecţii se vor finanţa şi au fost finanțate de-a lungul timpului de la bugetul de stat. Proiectele sunt finalizate, contractate, deci în cel mai rău caz, şi sperăm să nu se întâmple aşa ceva, ele vor fi suportate de la bugetul de stat", a mai spus ministrul MFE.

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat, pe 1 martie, că a primit de la Comisia Europeană (Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune) o notificare cu privire la întreruperea termenului de plată pentru cererea intermediară transmisă în 31 decembrie 2015, care conţine cheltuieli efectuate de către beneficiari după august 2012.Întreruperea programului s-a făcut ca urmare a unor deficienţe în funcţionarea sistemului de management şi control al POS DRU.

Deficienţele au fost constatate în cursul misiunii de audit a Directoratului General Ocupare al Comisiei Europene din perioada 21 octombrie — 10 noiembrie 2015.