Proiectul „Modul multifuncțional locativ sau comercial” a fost declarat „Marele câștigător” al concursului ”Profesioniștii proiectelor de succes” organizat de EurActiv România

Cel care a dezvoltat ideea de afacere și a obținut finanțare din bugetul de stat, prin Programul pentru Întreprinzători Debutanți (SRL-D) este Constantin Alupoaei, de profesie designer. Acesta a înscris proiectul la concurs și a transmis o serie de detalii: 

„Un container metalic folosit pentru depozitare si transport este transformat într-un modul universal. Inovația ține de aplicarea unor metode tehnice și estetice. Acoperișul este verde – înierbat cu diverse plante, aceasta metoda fiind o noutate în izolare și filtrare a apei pluviale. O alta inovație este accesorizarea cu panouri fotovoltaice, instalație ce va asigura independența energetică. Elementele inovative se mai regăsesc si metoda folosită pentru amenajarea interioară. Modulul poate fi astfel utilizat pentru spațiu de birou, unitate locativă, spațiu comercial, spațiu sanitar, spațiu educațional și altele”

Produsul realizat pune din start accentul pe reciclare și ecologie, mai subliniază întreprinzătorii. „Acum există în lume peste 11 milioane de containere nefolosite și abandonate. Containerul metalic este refolosit prin reintegrarea în uzul uman având o altă alta destinație, mult îmbunătățită”.  

Prețul unui astfel de container transformat pornește de la circa 7.500 de euro. Constantin a mărturisit pentru EurActiv,ro că până în prezent a primit două cereri de ofertă, pentru o casă de vacanță și pentru un restaurant de tip fast-food. 

Cum a decurs obținerea și derularea finanțării 

O parte din finanțarea asigurată pentru întregul proces de transformare este asigurată prin „Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri” (SRL-D) cu fonduri din bugetul de stat.

Firma IzziDesign Box SRL-D a obținut 40.300 lei fonduri nerambursabile, completate de o sumă echivalentă asigurată din surse proprii. Proiectul are o valoare totală de 80.600 lei. Potrivit lui Constantin Alupoaei, proiectul a fost elaborat de el și soția sa, fără ajutorul unui consultant.

Apoi, pe parcursul derulării proiectului, Constantin Alupoaei consideră că a fpst esențial parteneriatul cu CEC Bank. „S-au ocupat de tot ceea ce presupune documente și relația cu autoritățile publice. Totul a decurs fără probleme, depunem facturi și ne sunt rambursate cheltuielile, cu ajutorul celor de la CEC”, a explicat întreprinzătorul. 

Inspirație pentru alți tineri care caută afaceri cu tentă „fresh”

 

„Produsul IZZI BOX este unic în România. El poate servi ca reală inspirație unor viitori întreprinzători, care se află la început. De asemenea, poate servi ca bază pentru dezvoltarea unor comunități creative de tip hub. Costurile achiziționării sunt ușor și rapid de amortizat pentru producătorii de obiecte de design. Producția de design (de orice fel : vestimentar, bijuterie, obiect, industrial, grafic, interior) înseamnă dezvoltare economică. Comunitatea poate fi deservită de un asemenea concept pentru realizarea unor zone culturale și sociale distincte. Într-un studiu urbanistic se pot integra asemenea tipuri de construcții cu rezultate ideale pentru comunitatea orașului respectiv”.