Banca Europeană de Investiții a anunțat primele proiecte selectate pentru a primi garanții din bugetul Uniunii Europene prin Fondul European de Investiții Strategice (FEIS), parte din Planul Juncker.

Primele proiecte selectate se referă la:

- investiții în cercetarea din domeniul sănătății - Spania

- extinderea unui aeroport cheie - Croația

- construirea a 14 noi centre de sănătate - Irlanda

- susținerea inovării industriale - Italia.

Banca Europeană de Investiții a aprobat împrumuturi însumând până la 300 milioane euro pentru proiecte care se așteaptă să primească finanțare prin FEIS, care vor susține o investiție totală de 850 milioane euro pentru proiecte ale sectorului public și privat. 

Aprobarea urmează unei analize detaliate la nivel tehnic și financiar a Băncii Europene de Investiții, În urma aprobării board-ului BEI, negocierile pe detalii financiare și legislative vor fi finalizate în lunile următoare. Alte proiecte care se așteaptă să fie transmise board-ului BEI în lunile următoare se referă la energie regenerabilă, eficiență energetică, suport pentru cercetare, dezvoltare și inovare, proiecte pentru infrastructura digitală și cea socială, împrumuturi destinate IMM. 

Citește comunicatul integral al BEI aici 

Președintele BEI, Werner Hoyer a declarat că primele patru inițiative aprobate de bancă sunt cruciale în extinderea suportului pentru IMM-urile inovative, care sunt coloana vertebrală a economiei. 

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a salutat printr-o postare pe contul său de Facebook anunțul BEI. 


 

Fantastic news for investment in Europe: The European Investment Bank announced today that it will finance the first...

Posted by Jyrki Katainen on Wednesday, April 22, 2015

Discuțiile în Parlamentul European despre înființarea FEIS 

Regulamentul de înființare al Fondului European de Investiții Strategice este discuta, în prezent, în Parlamentul European și va intra în negocieri cu Consiliul European. Luni, 20 aprilie, a avut loc o dezbatere pe acest subiect în Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare. Raportul eurodeputaților din această comisie solicită ca fondurile să nu fie desprinse din programele pentru cercetare (Horizon 2020) și cel pentru investiții (Facilitatea Connecting Europe).

Citește comunicatul integral al Parlamentului European aici 

Această comisie va avea, de asemenea, mandat să negocieze cu Consiliul European pe acest subiect. Negocierile încep joi, 23 aprilie, urmând ca soluția comună să intre la vot în plen în luna iunie, astfel ca Fondul să funcționeze până la jumătatea anului, conform planurilor Comisiei. 


Dezbatere: Poziția Parlamentului European privind Fondul european pentru investiții strategice

Mai mult pe EurActiv »