O companie din Petroșani a fost premiată pentru cel mai bun produs la categoria "GSE - ground suport equipment", în cadrul celui mai important târg de infrastructură aeroportuară din lume, desfășurat săptămâna trecută, la München.

Este vorba de Polaris 2.0, un sistem de balizaj portabil pentru pistele de aterizare/ decolare, realizat în urma unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Sistemul de lămpi pentru aeroporturi și aerodromuri a fost apreciat de juriul Inter Airoport Innovation Awards, datorită inovațiilor sale, potrivit unui comunicat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

"Sistemul are o autonomie ridicată datorită bateriei proprii care poate fi completată, la nevoie, și de una adițională. Are versatilitate, pentru că funcția lămpii se poate schimba în funcție de necesitățile tehnice, iar comunicarea și controlul lui pot fi făcute de la distanță, atât prin radio, cât și prin tehnologia Internet of Things. Cu ajutorul acestei rețele, putem face inclusiv mentenanța acestui sistem chiar de la noi, din Petroșani, iar dacă e nevoie de o piesă de schimb, o putem trimite imediat", a declarat Adrian Apostu, unul dintreacționarii Electro Max, compania care a creat sistemul.

"O altă inovație apreciată de juriu a fost faptul că sistemul nostru a inclus o serie de elemente tangibile magnetice care fac balizele să fie reutilizabile în cazul trecerii peste ele, fără ca asta să afecteze în vreun fel aparatele de zbor”, a mai declarat Adrian Apostu.

Înregistrat la OSIM în toamna aceasta, Polaris 2.0 a fost dezvoltat printr-un proiect pilot finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare de 1,27 milioane de lei, dintre care 964.000 de lei sunt fonduri nerambursabile. În cadrul acestui proiect, a fost achiziționată linia pilot de fabricație a produsului, iar acesta poate fi realizat în serie.

În urma premiului câștigat la München, mai multe aeroporturi din lume și-au manifestat intenția de a achiziționa sistemul de la compania din Petroșani, se arată în comunicat.