România este obligată să transpună Directiva europeană privind achizițiile publice până în data de 18 aprilie,în caz contrar riscăm declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Aura Răducu.

"Comisia Europeană a emis o Directivă în 2014 care trebuie aplicată în legislația națională începând din 18 aprilie 2016. De la această dată, pe fonduri europene și, în general, pe toate fondurile publice, achizițiile se fac în conformitate cu legislația națională, armonizată cu Directiva europeană (...) În cazul în care nu se armonizează legislația, există situația începerii unei acțiuni de infringement pentru nerespectarea directivelor europene", a explicat Aura Răducu.

"În ceea ce privește fondurile europene, situația este mai dificilă pentru că există acele corecții financiare pentru nerespectarea achizițiilor publice. Din start, dacă am continua să nu respectăm această directivă, deci dacă am merge pe OUG 34, înseamnă că proiectele vor avea automat corecții financiare. Aceste corecții financiare merg de la 5% la 100%", a mai declarat ministrul Fondurilor Europene pentru Agerpres.

Potrivit Aurei Răducu, orice achiziție lansată în SEAP începând cu 18 aprilie trebuie să urmeze această nouă procedură.

În prezent, pachetul de patru legi care transpun în legislația națională Directiva privind achizițiile publice se află în Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților. Ministrul a precizat că a solicitat Parlamentului să accelereze aprobarea pachetului legislativ privind achizițiile publice.