Aura Răducu a declarat că România trebuie să respecte 36 de condiții pentru a accesa fonduri europene în programul 2014-2020, dintre care au fost îndeplinite doar 13. Prioritar e pachetul privind achizițiile publice, care are termen 18 aprilie.

"Sunt mai multe restricții impuse pentru această perioadă pe care trebuie să le respectăm. Prima restricție este să îndeplinim niște condiționalități restante până la începerea derulării programelor. Unele componente sunt blocate până când nu se îndeplinesc  condiționalitățile, ca de exemplu în Sănătate, Educație", a declarat ministrul Fondurilor Europene, audiat în Comisia pentru Afaceri a Camerei Deputaților, unde a făcut un scurt bilanț al activității instituției, precum și a măsurilor dispuse în mandatul ei.

Oficialul a precizat că sunt 36 de condiționalități, dintre care au fost îndeplinite doar 13, însă România a reușit amânarea unor dintre ele până la finalul anului 2016.

"Trebuiesc 34 de acte normative pe care trebuie să le facem pentru a îndeplini aceste condiționalități, din care un pachet de șase sunt la nivel de legislație. Cel mai important pachet este pachetul de achiziții publice, cele patru legi aflate în Parlament, în care avem obligativitatea de a le aplica începând cu 18 aprilie. E o mare problemă dacă acest pachet legislativ nu este aprobat. Avem imposibilitatea de a utiliza fondurile europene", a explicat Aura Răducu, potrivit news.ro.

Pachetul de legi privind achizițiile publice a fost adoptat de Senat și se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților.