Aura Răducu a declarat că România trebuie să respecte 36 de condiţii pentru a accesa fonduri europene în programul 2014-2020, dintre care au fost îndeplinite doar 13. Prioritar e pachetul privind achiziţiile publice, care are termen 18 aprilie.

"Sunt mai multe restricţii impuse pentru această perioadă pe care trebuie să le respectăm. Prima restricţie este să îndeplinim nişte condiţionalităţi restante până la începerea derulării programelor. Unele componente sunt blocate până când nu se îndeplinesc  condiţionalităţile, ca de exemplu în Sănătate, Educaţie", a declarat ministrul Fondurilor Europene, audiat în Comisia pentru Afaceri a Camerei Deputaţilor, unde a făcut un scurt bilanţ al activităţii instituţiei, precum şi a măsurilor dispuse în mandatul ei.

Oficialul a precizat că sunt 36 de condiţionalităţi, dintre care au fost îndeplinite doar 13, însă România a reuşit amânarea unor dintre ele până la finalul anului 2016.

"Trebuiesc 34 de acte normative pe care trebuie să le facem pentru a îndeplini aceste condiţionalităţi, din care un pachet de şase sunt la nivel de legislaţie. Cel mai important pachet este pachetul de achiziţii publice, cele patru legi aflate în Parlament, în care avem obligativitatea de a le aplica începând cu 18 aprilie. E o mare problemă dacă acest pachet legislativ nu este aprobat. Avem imposibilitatea de a utiliza fondurile europene", a explicat Aura Răducu, potrivit news.ro.

Pachetul de legi privind achiziţiile publice a fost adoptat de Senat şi se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaţilor.