Într-una dintre planificările atipice pentru o competiție standard a tenisului mondial, prima rundă a Transylvania Open s-a extins pe durata a trei zile, ea intersectându-se cu startul turului al doilea.

Dacă în prima parte a zilei, atenția s-a concentrat asupra jocului Simonei Halep în compania Gabrielei Ruse, dominat de o manieră impresionantă de favorita principală, seara a adus mult mai mult dramatism cu implicare autohtonă.

Inspirată în mod deosebit de simbolurile tradiției, dar și de un stil mereu agresiv, Jaqueline Cristian a reușit să ducă la final o altă înfruntare ieșită din comun. AjlaTomljanović a fost dominată copios într-un prim set pe care l-ar fi putut în final câștiga, însă sportiva tricoloră a găsit soluțiile potrivite pentru a definitiva o surpriză importantă și un loc în sferturile probei de simplu.

Primele expresii ale spectacolului pătrund întotdeauna cu succes, în condiții remarcabile. Ele au ocazia să se manifeste, chiar și atunci când premisele par defavorabile. Drept urmare, căile spre succes nu se rezumă doar la mijloacele tehnice, ci și la alte resurse, măsurate în timp. Ocaziile evidențierii dovedesc că inițiativele voinței își vor găsi recompensele. Totodată, observațiile indică, la nivel individual, resursele alteori nebănuite. Până atunci, controlul și liniștea vor fi mereu testate în improbabil. Dar, natura sportului, precum cel de la fileu, subliniază tocmai parcursurile ce părăsesc tiparele.

Remarcând care a fost nivelul așteptărilor setate pentru cel mai de succes festival al tenisului tricolor, impresiile au depășit ștacheta majorității pasionaților. Lăsând la o parte planificarea săptămânii, concentrarea a fost menținută cu mult succes asupra evenimentelor propriu-zise. Desfășurate într-un confort organizatoric evident, însă și alături câtorva impedimente, întâlnirile protagonistelor de la Cluj au scos la suprafață multe dintre elementele pe care orice cunoscător al spiritului competitiv ar dori să le remarce. 

Pentru jucătoarele venite în Ardeal, scopurile depășesc granițele simplei impresii a calității. Ilustrarea întregului arsenal devine memorabilă, în condițiile în care revenirea în municipiul ardelean nu va fi garantată. Structura volatilă a calendarului, declanșată inclusiv din perspectiva sezonului următor, face ca implicarea să devină probabil aparte. Practic, într-un interval de doar două zile, Openul Transilvaniei a contribuit deja, fără niciun dubiu, la o concluzie tenisistică memorabilă pentru multe dintre sportive.

Argumentele în ambele direcții pot fi invocate, câteva puncte nevralgice făcându-și simțită influența la marginea terenului, acolo unde susținerea tehnologiei nu a fost implementată. Însă, frustrarea legată de mijloacele tehnice are la bază tot dorința pentru succes.

Se afirmă că, într-o competiție de la fileu, ipostaza care se depășește cel mai greu este aceea a rundei inaugurale, atunci când forma de moment poate să anuleze ecartul propriu-zis. La Cluj-Napoca, acest aspect s-a putut remarca în multiple cazuri, câteva dintre contexte fiind îndreptate spre direcția normală. Șansele au existat pentru majoritatea jucătoarelor implicate, însă remarcabilul a fost înregistrat în dreptul lui Jaqueline Cristian. Exemplul bucureștencei a fost acela că, indiferent de cum ar putea arăta startul unei partide, deznodământul poate să se răstoarne.

Efortul și deosebita inspirație compun resursele din care o revenire se va orchestra, în condițiile unei prime jumătăți mai puțin inspirate. În unele momente echilibrate, dar frustrante, va fi nevoie de un singur declic pentru schimbarea dinamicii. Cam astfel, o potențială înfrângere clară încă va avea oportunitatea să devină un succes demn de memorat, precum cel înregistrat de Jaqueline Cristian împotriva Kajei Juvan.

Similară a fost maniera în care Emma Răducanu s-a arătat împinsă până aproape de limită, Polona Hercog fiind foarte aproape să semneze triumful în fața tânărului fenomen din insulă. Replica din fața posibilității înfrângerii a fost promptă, pe măsură ce scorul s-a schimbat în favoarea jucătoarei mai talentate, jocul devenind tot mai încrezător.

Mici, dar mereu importante detalii, au făcut ca potențialul aspect al turului doi să arate la fel de atractiv precum precedentul. În plus, realizând o comparație cu cealaltă competiție clujeană, suplimentul de interes a fost oferit prin perspectiva duelurilor 100 % românești, care nu s-au materializat la Winners Open nici măcar în runda inaugurală. Actualmente, putem spune că lucrurile stau invers, încă de la momentul tragerii la sorți.

Afișul cu multă intrigă a existat categoric și deasupra jocului dintre Irina Bara și Irina Begu, sportiva din Ștei depășind o barieră care cu greu poate fi înțeleasă rapid. După victoria ei cu numărul 1 pe hard în sezonul curent, cel de-al doilea duel al compatrioatelor promitea să ridice nivelul. Într-o dispunere delicată a tabloului, favorita principală a Openului transilvănean a primit unul dintre cele mai grele teste cu puțină, în teorie.

Explicația nu este singulară, iar dacă privim încă o dată în spate spre recenta ascensiune a Gabrielei Ruse, contextul se va adânci și mai mult. Chiar dacă tânăra din Capitală și-a făcut loc recent printre primele 100 de combatante ale lumii, nu trebuie să ignorăm faptul că ea s-a impus într-un turneu notoriu, câștigând 7 confruntări consecutive, pentru a ajunge acolo, la Hamburg.

Oponenta de la Cluj, mult mai titrata sa conațională, nu a reușit să lege deloc o serie similară în actualul sezon. Prin urmare, este foarte greu de decis obiectiv că Ruse nu a traversat un sezon mai reușit, ținând cont de așteptările inițiale, decât Simona Halep.

Până să ajungem la ea, este de remarcat că cea mai recentă parteneră a sa la dublu, chiar Gabriela Ruse, a avut parte de un traseu foarte interesant, după ce seria de succese fără pas greșit s-a oprit în finala de la Palermo. Pe suprafața dură, ea și-a arătat combativitatea, cedând doar în fața adversarelor de top (precum Elina Svitolina sau Markéta Vondroušová), în competițiile americane de elită. Cu un nivel foarte ridicat al formei, campioana Openului European s-a pregătit să își înfrunte și unul dintre idoli.

Oricât de evidente au fost momentele grele, imposibil de înlăturat pentru Simona Halep, în întreaga ecuație a anului 2021, pare că un ultim indice pozitiv va exista, din punctul de vedere al stării fizice, regăsite acum sub control. Revenirea după accidentări musculare multiple este mereu considerată una complexă, iar, rezistența unei jucătoare atât de rutinate, oferă un exemplu bun în acest sens.

Constănțeanca a ajuns la Cluj fără să izbutească să obțină mai mult decât trei triumfuri consecutive, de la startul perioadei pe ciment. Însă veștile încurajatoare conturează că nici Transylvania Open nu va puncta finalul stagiunii, ea fiind așteptată și la Linz. Anterioară vizitei în Austria, într-o zi cu un program atipic în BT Arena, era pe cale să remarce și de partea opusă a fileului, care este intensitatea propusă de mai tânăra sa colegă, în adevăratul cap de afiș destinat să încheie primul tur.

Jucătoarea fără presiune ar fi trebuit să fie Gabi Ruse, rolul favoritei mergând în direcția opusă. Condițiile unui alt duel lung păreau a fi pregătite, după minute inaugurale ce nu au jucat rolul tatonării. Chiar dacă cele două nu s-au mai întâlnit, ocupanta poziției 85 mondiale putea evidenția de ce este o amenințare pentru orice adversară. Chiar și fără vreo înfrângere suferită vreodată pe tărâm românesc, misiunea lui Halep s-a arătat delicată inițial. Rapid, oponenta a fost capabilă să preia inițiativa schimburilor de mingi. Doar serviciul, contrariant sau nu, a menținut-o departe de dificultăți pe favorita principală. După un prim joc prelungit, ea a profitat de suficientele erori venite din partea tinerei compatrioate.

Brusc, bula figurativă a început să se disipeze evident pentru eleva lui Adrian Marcu și Daniel Dobre, desprinderea fiind extinsă. Senzația a fost că Ruse a ratat pur și simplu șansa debutului pozitiv, erorile sale din teren oferind un mai mare spațiu pentru ca titrata combatantă să capete consistență. După respectivul moment, soarta setului inaugural a fost incontestabilă, mai ales că fiecare moment de echilibru a fost tratat cu maximum de inspirație pentru Simona.

Urmarea jocului consistent, luând în considerare contextul deosebit, s-a transpus într-un factor intimidant prea important al primului act. Bifarea unui joc fără mari dificultăți a indicat probabil unica șansă a reechilibrării disputei. În virtutea recentei forme afișate în urma accidentării, Ruse ar fi putut să spere că nivelul aproape ideal nu va putea fi susținut de compatrioata sa.

Însă, precum o statistică pe care o vom releva ulterior, multipla laureată majoră demonstrează o cadență aparte atunci când sportivele din România i s-au aflat în față. Pauza pentru vestiar nu i-a adus imediat calmul dorit outsiderei, însă elementul oportunității de break i-a folosit pentru a-și recăpăta încrederea ilustrată în primele minute. Aceleași mici oportunități de care sportiva din Capitală ar fi putut să profite la primire nu au fost fructificate, marja urmând să se micșoreze încă o dată pentru Gabriela.

Oponenta sa a preluat încă o dată controlul. Cheia pentru fosta dublă campioană de la București a rămas în cadrul excelent al serviciului. Destabilizarea sa a fost asumată în cealaltă parte cu multe execuții prea riscante. Iar atunci când erorile nu au intervenit, execuțiile excepționale și-au făcut loc pentru a împiedica povestea actului doi să se complice peste măsură.

Șase ași și succesele în cele mai lungi jocuri ale întâlnirii au adus un succes categoric, însă realist, conform cu imaginea din teren, pentru Simona Halep. 6 – 1 ; 6 – 2 păstrează statistica perfectă pentru ea în fața compatrioatelor în integralitatea ultimului deceniu.

Tabloul optimilor a fost în sfârșit completat, următoarea întrebare fiind dacă, în sesiunea de seară, Jaqueline Cristian putea să fie prima dintre cele patru românce care să acceadă printre ultimele opt. În urma unui efort fizic și mental ce pare să fie greu repetabil în aproximativ 24 de ore, Ajla Tomljanović i-a fost următoarea adversară jucătoarei noastre după Kaja Juvan. Din perspectiva resurselor fizice, dar și cea a clasamentului, reprezentanta Antipozilor nu și-a asumat inițiativa jocului din optimi.

Dimpotrivă, un debut absolut ideal, dominant, i-a permis româncei o detașare de excepție. Cu foarte puține greșeli, drumul către câștigarea primului act a părut uimitor de facil. Treptat însă, raliurile s-au intensificat, australianca a găsit cadența necesară pentru a inițializa revenirea improbabilă, plecată după ce Cristian și-a anulat o minge de set printr-o dublă greșeală.

Readucând paritatea pe tabelă, fosta reprezentantă a Croației a scăzut din nou complet concentrarea, însă și a treia oportunitate de adjudecare a setului s-a văzut irosită. Un al treilea tie-break desfășurat la mare limită, sub noi răsturnări de situație greu imaginabile, i-a surâs româncei. Deși a cedat primele trei schimburi, ea a găsit cele mai inspirate execuții tocmai când nevoia a fost maximă. Într-un mod aproape halucinant, bucureșteanca a depășit o nouă imensă cumpănă, aceeași manieră precum cea de marți i-a readus întreg moralul, în perspectiva calificării.

Oportunitățile s-au succedat rapid în startul actului doi, dar breșele nu au fost exploatate imediat, favorita cinci oferind câteva semne de slăbiciune fizică. Totuși, prin comparație cu precedenta secvență, cea secundă și-a păstrat în mare parte o dispunere strânsă, de uzură, în aproape fiecare joc. Chiar și așa, tot atleta mai neexperimentată și-a procurat prima o oportunitate majoră, în a servi pentru partidă. Apropierea victoriei excepționale a fost tratată cu destule inhibiții. Alte două oportunități pentru meci au fost irosite la retur, iar presiunea a părut să se acumuleze atât intrinsec, cât și din exterior.

Însă, de fiecare dată când Ajla Tomljanović a avut inițiativa pe tabelă, replica s-a acutizat uimitor. Schimburi absolut aspre au menținut ultimul joc al înfruntării în echilibru, Jaqueline Cristian izbutind să evite o a patra departajare succesivă (la 7) la Cluj. Sub sprijinul continuu al apropiaților din tribune, alte 2 ore și 10 minute au adus o nouă reușită remarcabilă, împotriva ocupantei poziției 43 WTA, cu 7 – 6 (5) ; 7 – 5. Cea mai bună performanță a carierei poate fi egalată pentru tânăra deținătoare de wild-card, cu o eventuală accedere în careul de ași.

Până atunci, o nouă zi a acțiunii complete va trebui completată într-o primă ediție a Transylvania Open care continuă să impresioneze permanent în teren. Drumul până la trofee este celebrat printr-un spectacol deosebit, calitate a jocului pe măsură, dar și multe emoții în complexul din Ardeal.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/wta-transylvania-open-simona-halep-gabriela-ruse-6-1-6-2-victorie-clara-a-principalei-favorite-de-la-cluj-1338907