Anularea impozitului pe profitul reinvestit de către agricultori și suplimentarea Fondului de Subvenționare al agriculturii, inclusiv din contul veniturilor Fondului Rutier au fost principalele două chestiuni, discutate de către fermieri cu reprezentanții autorităților, în vederea ameliorării situației din agricultură.

  • Ministerul Finanțelor este rezervat

Comisia specială pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, convocată joi în prima ședință, a vizat identificarea unor surse financiare suplimentare pentru majorarea Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli, precum și posibilitatea de stabilire, începând cu acest an, a cotei de 0% la impozitul pe venit, cu condiția reinvestirii venitului obținut în dezvoltarea propriei afaceri din domeniul agricol.

Potrivit lui Alexandru Sliusari, Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, propunerile sunt nu tocmai agreate de către cei de la Ministerul Finanțelor, în special în ce privește majorarea fondului de subvenționare. Agricultorii văd două modalități de completare a acestuia. În primul rând prin distribuirea fondurilor provenite din accizele pentru motorină și în al doilea rând, din mijloacele oferite de UE în cadrul programului de suport bugetar Enpard.

 

  • 310 milioane lei din acciza pentru motorină

„Dacă toți banii ajunși în Fondul Rutier din accizele de pe motorina consumată de agricultori, circa 200.000 de tone anual, vor fi redirecționați în Fondul de Subvenționare a Agriculturii, vom obține circa 310 milioane de lei, acciza pentru o tonă de motorină fiind de 1.550 lei”, spune Slusari, care menționează că în unele țări europene agricultorii nici nu plătesc acciza pentru motorină.

De notat că Fondul rutier pentru anul 2015 a fost stabilit în mărime de peste 1,5 miliarde de lei. Potrivit angajamentelor sale asumate și acordurilor încheiate cu diverși parteneri de dezvoltare, Guvernul trebuie să mențină neschimbată mărimea Fondului Rutier.A doua posibilă sursă de completare a fondului, propusă pentru fermieri, ar fi un împrumut al statului, contractat fie de la Banca Națională, fie prin emiterea Valorilor Mobiliare de Stat, pentru o perioadă de jumătate de an, după care poate fi returnat din fondurile europene.

„În 2016 Uniunea Europeană va oferi necondiționat 17 milioane de euro în cadrul programului de suport bugetar Enpard pentru agricultură”, referindu-se la programul în valoare de 53 milioane de euro, care se va derula până în 2018. Prima tranșă, potrivit lui Slusari, este oferită necondiționat de europeni și astfel ar putea fi utilizată pentru subvenționare.

 

  • Agricultorii achită impozit pe profit de circa 200 milioane de lei

Aceasta ar fi suma achitată de fermieri în anul 2013, potrivit președintelui Uniagroprotect, care spune că în 2014 cifra ar fi practic aceeași. Suma respectivă ar putea să nu ajungă în buget anul viitor în cazul, în care agricultorii o vor reinvesti în afacerile agricole. Deocamdată nu a fost întocmită clar formula inițiativei, potrivit lui Slusari, însă el propune ca aceasta să nu fie rigidă, iar profitul să fie impozitat doar în cazul, când va fi distribuit la plata dividendelor. Potrivit lui, dacă va fi adoptată această scutire, va dispărea sensul introducerii impozitului agricol unic, care era una din revendicările fermierilor din această primăvară.

Agricultorii din Republica Moldova au protestat de două ori în primăvara acestui an pentru a primi ajutor din partea statului, principala revendicare fiind dublarea fondului de subvenționare de la 600 de milioane la 1,2 miliarde de lei (67 milioane de dolari).

La finele lunii mai, speakerul Andrian Candu a anunțat mai multe măsuri care ar urma să fie implementate până la 1 iulie. Printre acestea se numără acordarea de credite ieftine pentru agricultori în valoare totală de jumătate de miliard de lei care să fie alocat de Banca Națională prin intermediul băncilor comerciale.De asemenea, Candu a propus anularea impozitului pe profit pentru agricultori; schimbarea modalității de subvenționare, astfel încât banii să fie acordați per hectar; schimbarea modalității de calcul a prețului la produsele petroliere și acordarea dreptului agricultorilor să importe acest tip de produse. Aceste inițiative ar urma să fie înglobate într-o hotărâre de Parlament care să fie aprobată în timpul cel mai apropiat. Următoarea ședință a Comisiei speciale a Parlamentului, va avea loc săptămâna viitoare.

Articol realizat de Mold-Street.com