Într-un an obișnuit, competiția-etalon la nivel continental, pentru orice categorie de vârstă, ar fi fost începută și încheiată în anotimpul primăverii.

Campionatele Europene de Gimnastică din 2020 erau prevăzute ca cea mai importantă modalitate de pregătire oficială pentru viitoarele Jocuri Olimpice nipone. De asemenea, criteriile de siguranță sanitară au fost responsabile și pentru alegerea unui nou spațiu geografic, permisibil unor competiții de rang suprem să se întindă pe finalurile de săptămână ale iernii.

Așadar, a 33-a ediție a turnirului gimnasticii a fost încredințată în premieră Turciei. Orașul Mersin a fost ales drept substitutul capitalei Azerbaidjanului, Baku, pentru a deveni gazda unui eveniment general deosebit. Este drept, absențele unor națiuni cu mare tradiție și forță sunt notabile, dar competițiile rămâneau respectabile ca prezență. Un total de 20 de formații luaseră parte în competiția băieților, în timp ce doar 15 delegații au primit acceptul de a concura la feminin.

În ceea ce privește evoluțiile autohtone, fațeta masculină nu trebuie scăpată din vedere. Liderul valoric cel mai de seamă al unei noi generații și-a demonstrat, încă o dată, potențialul. Gabriel Burtănete, deja deținător al unui titlu mondial de juniori, obținut anul trecut în Ungaria, avea să-și reafirme excelența pe tărâm turc. Cucerirea unei noi medalii de aur la sărituri oferă semnalul speranțelor îndreptățite, la băieți. Marian Drăgulescu a fost și el aproape de o distincție a seniorilor la aceeași probă, ratând foarte strâns medalia de bronz. 

Îndreptându-ne acum spre tabloul senioarelor, lotul feminin poposea pe coasta Mării Mediterane cu mari speranțe. Contextul pandemic, care a oprit numeroase delegații din a accepta participarea, nu a influențat negativ formația română, care se putea prezenta cu cea mai galonată și experimentată atletă aflată în activitate.

Reculul accidentărilor și neșansei au obligat-o pe Larisa Iordache să nu mai reprezinte națiunea. Intervalul de pauză urma să se oprească la trei și opt luni după concursul continental de la Cluj-Napoca. În plus, ea venea la Mersin din interesanta postură a sportivei cu vârsta cea mai ridicată, la 24 de ani și jumătate. Însă, precum în cazul lui Marian Drăgulescu (aflat în același context), așteptările erau poziționate foarte sus pentru bucureșteancă. Măsura talentului ei reprezenta principalul argument, pe lângă știința marilor momente. 

În 2020, ea avea ocazia să conducă un lot cu puțină experiență la senioare, dar care atinsese într-o componență relativ identică, rezultate excelent la Campionatele Europene dedicate juniorilor de la Baku, menționate și mai devreme. Antonia Duță, Ioana Stănciulescu și Silviana Sfiringu au contribuit foarte serios la propriile succese individuale, care s-au transformat într-o medalie de argint în clasamentul pe națiuni.

Prin urmare, speranțele unui week-end reușit în cadrul Sălii de Gimnastică din Mersin erau ridicate. Până atunci, toate sportivele aveau ca prim obstacol de lăsat în urmă ziua de joi, a calificărilor. Înaintea ei, lotul tricolor căuta stoparea unei serii negative de proporții pentru stindardul recunoscut a fi gimnastica autohtonă. La feminin, ultimele medalii obținute la o competiție similară de senioare din 2014, conform tvr.ro. Larisa Iordache era și atunci sportiva cotată cu șansele cele mai mari de a impresiona, la Sofia. Prezentul îi aducea încă o oportunitate excelentă, după câțiva ani traversați cu mare greutate. Efectele s-au simțit în bună măsură și asupra formației României, aflată în căutare de noi repere. Din fericire, competițiile reprogramate la Mersin s-au arătat promițătoare încă din primele minute de concurs.

Lidera formației, multiplă medaliată la nivel continental, mondial și olimpic și-a exprimat intenția de a evolua la toate probele, urmând să-și conducă echipierele prin exemplul perfect cu putință.

Săriturile reprezentau un obstacol important pentru atletele ajunse în Turcia cu așteptări la medalii. Larisa Iordache nu a arătat multe emoții înainte de fiecare desprindere de pe sol. Ea a fost autoarea a două încercări solide, ce nu au conținut vreo eroare majoră. Prima evoluție a fost mai reușită pentru majoritatea favoritelor la accesarea finalei. Sportiva din capitală a obținut un punctaj final de 13.716, devansat doar de alte două oponente. Zsófia Kovács și Anastasiia Motak au impresionat la exercițiul prim, aducător a peste 14 puncte. Faptul respectiv le-a facilitat ambelor să acapareze primele două poziții la finalul calificărilor. Chiar dacă Ioana Stănciulescu a avut parte de o ezitare mai vizibilă la cea dintâi tentativă, ea s-a clasat pe locul al șaselea.

La paralele inegale, aceeași Zsófia Kovács a încheiat detașat cu cel mai bun total, sportiva maghiară devansându-le pe Barbora Mokošová și Larisa Iordache. Cele două atlete, trecute masiv de vârsta tinereții în gimnastică, au realizat un exercițiu notat identic de judecător. Totalul româncei și al slovacei a urcat la 13,566. Ioana Stănciulescu s-a clasat pe poziția a zecea, fiind la mică distanță de accederea în finală.

Lucrurile aveau să stea mult mai bine pentru reprezentantele noastre la provocarea punții suspinelor. Larisa Iordache a optat pentru exercițiul cu cea mai mare dificultate pe bârnă. În ciuda presiunii și a reintegrării în spiritul adevăratei competiții, ea a finalizat ideal proba primind un punctaj de 13.633. Diferența față de locul secund avea să fie considerabilă. Colega sa, Silviana Sfiringu a dus la capăt o altă prestația excelentă, urmând-o pe bucureșteancă în clasamentul final.

Proba la sol a reprezentat un alt moment foarte bun pentru tricolore. Asumându-și încă o dată nivelul dificultății ca fiind exponențial, Larisa Iordache și-a demonstrat atuurile. Deși micile inexactități au condus-o spre o penalitate de o zecime, prestația fostei medaliate cu bronz la Londra a fost suficient de convingătoare pentru a obține prima poziție. Antonia Duță, cea mai tânără concurentă a probei, a avut parte de o execuție mult mai curată decât cea a compatrioatei sale. Totuși, gimnasta de 16 ani urma să obțină totalul secund al zilei, eligibil pentru calificarea în finală. Constanța liderei delegației autohtone, alături de sclipirile coechipierelor ei, aveau să rezulte într-o ierarhie generală promițătoare, nu numai la individual.

România s-a clasat pe una dintre primele două trepte la toate specializările. Cele cinci reprezentante au adunat un total de 159,496 puncte, mai mult decât suficient pentru ocuparea poziției întâi în primul clasament pe națiuni. Evidențiate au fost și grupările Ucrainei și Ungariei, despărțite doar de zecimi de punct după patru probe la capătul serii de joi. Ulterior, Turcia, Cehia și Croația au completat tabloul finalei pe echipe, în care o favorită pare să-și certifice cu succes statutul. Bineînțeles, provocările decisive vor aștepta confirmarea sâmbătă și duminică, după începerea parcursul junioarelor (de vineri).

Ziua de deschidere a unei noi aventuri a gimnasticii românești confirma așteptările încurajatoare. Atletele noastre și-au oferit șanse multiple de obținere a medaliilor, Larisa Iordache țintind distincții la toate probele. Concomitent, așteptările erau mari pentru consistența întregului lot, ce căpăta, măcar parțial, o nouă identitate. Sfârșitul de săptămână poate aduce încununarea unui efort remarcabil, pentru care sacrificiile nu au fost puține.

Surse:

Campionatele Europene de Gimnastică, cel mai așteptat eveniment sportiv

Prezente în toate finalele la Europene, româncele cu cel mai bun punctaj la echipe