Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit transmite ca, pana acum, a fost solicitata recuperarea fondurilor pentru 20 de proiecte insa numai banii alocati pe trei dintre acestea au fost recuperati efectiv. APDRP a raspuns solicitarii EurActiv.ro/HotNews.ro legata de informatiile potrivit carora peste 60 de proiecte sunt in prezent anchetate de OLAF. Agentia "nu poate preciza exact" cate proiecte sunt investigate si nici nu poate furniza lista proiectelor trimise la DNA.

Oficiul European de Lupta Antifrauda deruleaza in prezent o investigatie majora asupra unor posibile nereguli si fraude in proiecte finantate prin programul SAPARD in perioada 2001-2006, au confirmat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro reprezentantii institutiei europene. Surse apropiate autoritatilor de resort din Romania au explicat ca este vorba de peste 60 de proiecte deja anchetate, motivul fiind achizitii de masini si echipamente la preturi majorate "nejustificat" cu circa 20-30% fata de preturile pietei. Subiectul a fost analizat in detaliu in cadrul unui articol publicat in data de 6 octombrie.

Iata raspunsul oficial al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit:

  • "In anul 2008, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a demarat investigatiile asupra a 211 proiecte implementate in cadrul Masurii 1.1 „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”, submasura 02 „Carne, produse din carne si oua”. Valoarea totala eligibila a acestor 211 proiecte este 349.791.325,13 Euro. In acest moment, nu putem preciza cu exactitate cate din cele 211 proiecte sunt in prezent efectiv investigate de OLAF.
  • Fata de cele 17 proiecte la care s-a facut referire in luna iulie 2010, s-au mai constituit debite pentru inca 3 proiecte, valoarea cumulata a celor 3 debite fiind de 1.167.430,73 Euro.
  • Pana in prezent, din lista prezentata in iulie 2010, au fost recuperate debitele constituite pentru  3 beneficiari in suma totala de 3.133.517,22 Euro.
  • Pentru suspiciunile de frauda, OLAF transmite proiectele spre investigare penala direct la Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si/sau Departamentul pentru Lupta Anti Frauda (DLAF) si nu prin intermediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Asadar, nu putem preciza cu exactitate numarul proiectelor pe care OLAF le-a inaintat la DNA.
  • In ceea ce priveste lista proiectelor pentru care investigatia OLAF a fost finalizata sau a proiectelor transmise la DNA, va informam ca, intre APDRP, in calitate de Autoritate Contractanta si beneficiari au fost incheiate contracte de finantare care prevad ca "Autoritatea Contractanta si Beneficiarul se angajeaza sa pastreze confidentialitatea rapoartelor si a oricarui document, informatie sau alt material de care se ia la cunostinta in prezentul contract. Informatiile pot fi furnizate doar autoritatilor competente".
  • Avand in vedere cele mentionate, furnizarea informatiilor solicitate face parte din relatia contractuala si poate prejudicia interesele economice ale beneficiarilor, APDRP raspunzand direct in acest sens."

Nota redactiei: Pentru cele 17 proiecte anuntate in luna iulie au fost solicitate inapoi fonduri de 12,4 milioane euro. Vezi detalii aici.

Ioana Morovan