Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, spuneă că România va solicita rambursarea imediat ce Autoritățile de Management ale Programelor Operaționale vor fi acreditate.

Valoarea facturilor plătite pe fonduri nerambursabile se ridică, la ora actuală, la 800 de milioane de euro, sumă care se va regăsi în declaraţia de cheltuieli ce va fi solicitată spre rambursare imediat după acreditarea Autorităţilor de management, a declarat vineri, într-o conferinţă de specialitate, Rovana Plumb.

„În ceea ce priveşte accesul la fondurile europene, inclusiv la instrumentele financiare de care are nevoie mediul de business, acestea vor fi cu siguranţă puse la dispoziţia dumneavoastră. Vrem să avem o deschidere totală, să existe transparenţă, dar în acelaşi timp vrem să existe o simplificare a procedurilor”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește procedurile de rambursare, Rovana Plumb a explicat că: „Din 28 de aprilie, s-a transmis către Autoritatea de Audit din România tot ceea ce înseamnă pachete în vederea desemnării. Desemnarea este necesară pentru ca România să poată să ceară bani de la Uniunea Europeană şi să se întoarcă în România. Desemnarea nu este neapărat necesară atunci când vorbim despre obligaţiile pe care le are statul în ceea ce priveşte plata către beneficiari şi ea se realizează în fiecare zi. Avem plătite până în momentul de faţă facturi de 800 de milioane de euro care se vor regăsi în declaraţia de cheltuieli ce va fi solicitată spre rambursare imediat după acreditare”, a subliniat Plumb.

Conform ministrului Fondurilor Europene, Autoritatea de Audit solicită multe adăugiri faţă de regulamentele europene, dar până la sfârşitul lunii august este în plan lansarea un pachet integrat privind simplificarea procedurilor birocratice faţă de completarea documentelor de finanţare. 

Dar Rovana Plumb a promis că va reduce birocrația. „Suntem în plin proces de simplificare şi cred că, până la sfârşitul lunii august, vom ieşi cu acest pachet de simplificări. Vrem să le lansăm ca un pachet integrat”, a spus ea.

Aceasta a adăugat că "tot ceea ce înseamnă beneficiar trebuie să aplice pe fondurile europene, iar în ceea ce priveşte infrastructura pe Programul Operaţional Regional, şi nu numai" şi că "nu vom mai solicita toate acele avize şi autorizaţii la depunerea aplicaţiei, ci le vom solicita în momentul în care se va face contractarea".

Ministrul Fondurilor Europene a menţionat, totodată, că se va introduce un nou instrument de finanţare, intitulat "Micro-Mezanin", menit să finanţeze atât micro-întreprinderile, cât şi întreprinderile mijlocii.