Contribuția României la bugetul UE în acest deceniu a fost de numai 13 miliarde de euro, spune fostul comisar european Leonard Orban.

România a primit fonduri europene de 39 de miliarde de euro de la 1 ianuarie 2007, de când a intrat în Uniunea Europeană (UE), și până în prezent, a declarat miercuri consilierul prezidențial Leonard Orban, la o conferință organizată pentru marcarea a zece ani de la aderarea României la UE.

În aceeași perioadă, contribuțiile la bugetul european au fost de circa 13 miliarde euro, a spus Orban, în cadrul conferinței organizate de Piața Financiară.

Ca urmare, rezultatul net al acestei perioade este unul pozitiv, de 26,5 miliarde euro, dar ar putea fi purtată o discuție referitoare la calitatea cheltuirii acestor fonduri, a declarat Orban.

 

„Putem discuta despre calitatea cheltuirii acestor fonduri. Însă, chiar și așa, au fost virate taxe la bugetul statului, iar banii au fost cheltuiți, până la urmă, pentru dezvoltarea României”.

Comisia Europeană a avertizat de mai multe România pentru modul defectuos în care a cheltuit banii europeni, blocând temporar, în 2015, accesul la fonduri, remarcă news.ro.

Orban a subliniat că, în cei zece ani, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 60%, de la 98 miliarde euro în 2006, la 158 miliarde euro în 2015. În plus, investițiile străine directe aproape că s-au dublat, de la 34,5 miliarde euro în 2006 la 64,4 miliarde euro în 2015.

„România de azi nu mai seamănă nici măcar cu cea de acum cinci ani, nu doar cu cea din 2006. Am evoluat mult din punct de vedere al democrației, suntem un stat mult mai consolidat. Vreau să vă uitați la țările din jur, care nu sunt state membre. Să comparați evoluția lor cu cea a statelor care au aderat la UE. Sunt diferențe mari”, a adăugat Orban.