Bisericile fortificate din Transilvania sunt restaurate și consolidate cu fonduri europene.

Sașii care au construit bisericile fortificate din Transilvania au plecat în număr mare în Germania. Cei puțin care au rămas încearcă să-și păstreze moștenirea.

Din cauza emigrării sașilor transilvăneni, numărul enoriașilor a scăzut drastic, iar multe lăcașuri nu mai sunt folosite deloc sau foarte rar. Din acest motiv, Biserica Evanghelică C.A. din România a înființat Fundația Biserici Fortificate - o instituție specializată în conservarea patrimoniului cultural bisericesc.


Președintele Klaus Iohannis și omologul german Frank-Walter Steinmeier au preluat împreună patronajul fundației, care e finanțată în cea mai mare parte din donații, subvenții și fonduri externe. De asemenea, Biserici Fortificate e susținută de o asociație non-profit din Germania. 

În ultimii ani, fondurile europene (POR 2007-2013; POR 2014-2020) au contribuit și ele la restaurarea unor monumente istorice sau biserici din sate unde populația săsească a scăzut la câteva sute sau zeci de familii.

Creșterea numărului turiștilor

În 2017 a fost semnat contractul pentru restaurarea Bisericii evanghelice fortificate Sânpetru, județul Brașov.

”Lucrări de reparații, conservare și introducerea în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii evanghelice fortificate Sânpetru, jud. Brașov” e finanțat prin Prioritatea 5.1 a POR 2014-2020. Valoarea totală a contractului se ridică la 2,87 milioane lei, din care 2,66 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată pentru realizarea investițiilor, iar 54.440 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de beneficiar.

 

”Avem cea mai bogată ofertă de obiective turistice culturale și istorice din România, locuri pe care trebuie să le vizităm pentru a ne îmbogăți cunoștințele despre originile noastre și a ne aprecia istoria care ne-a dat identitatea de azi. Din păcate, trecerea timpului și lipsa de fonduri au dus la o degradare constantă a lor, iar datorită costurilor destul de ridicate pentru astfel de intervenții, de obicei s-a recurs realizarea lucrărilor strict necesare. Prin POR 2007-2013 am început să reabilităm o parte din aceste obiective, și un exemplu sunt cetățile din Alba Iulia, Rupea, Târgu Mureș, Mediaș, iar prin POR 2014-2020 continuăm finanțarea acestor lucrări, care vor oferi oportunitatea de a fi vizitate atât de noi, cât și de turiștii din alte țări. Un număr de 71 de proiecte au fost depuse spre finanțare pe prioritatea de investiții aferentă reabilitării obiectivelor istorice prin POR 2014-2020. Din acestea, 32 au trecut toate etapele de evaluare și vom contracta proiecte până vom consuma bugetul alocat acestei priorități, care este de 153 milioane lei”,

a declarat la semnarea contractului Simion Crețu, director general ADR (Agenția pentru Dezvoltare Regională) Centru.

Proiectul are ca obiectiv creșterea numărului de turiști, promovarea proiectelor și, pe lângă acces fizic la obiectivele realizate, digitizarea ansamblurilor și acces în mediul on-line la ansamblurile bisericești.

Scurt istoric

Sânpetru (în germană: Petersburg, în maghiară: Barcaszentpéter), este o comună în județul Brașov, parte din regiunea istorică Țara Bârsei. 

Biserica Evanghelică Sânpetru, în stil neoclasic, a fost construită în secolul al XIII-lea, fiind legată de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni. Actuala biserică a fost construită în anul 1795 pe temelia celei vechi. E singura din Țara Bârsei care și-a păstrat triplul inel de curtine.

Localitatea este atestată documentar încă din 1240, sub numele Mons Sancti Petri, dar a fost înființată mai devreme, în timpul stăpânirii Ordinului cavalerilor teutoni.

Ca și în cazul altor sate săsești, Petersberg a rămas cu un număr mic de locuitori de origine germană, după valurile de emigrație din perioada comunistă și după Revoluție.

Prin implementarea acestui proiect, Parohia va contribui la dezvoltarea identității culturale a locuitorilor și va genera un impact economic pozitiv prin diversificarea gamei de servicii, dar și prin organizarea unei suite de evenimente culturale diverse.

Proiectul ar trebui finalizat în mai 2021, dar va mai fi nevoie și de alte lucrări de renovare. 

Lucrările au început în martie, cu două săptămâni înainte de starea de urgență, și au continuat și în această perioadă.