Comisia a mobilizat încă 122 de milioane de euro din programul său de cercetare și de inovare, Orizont 2020 pentru activitățile de cercetare urgent necesare în ceea ce privește noul coronavirus.

Noua cerere de exprimare a interesului contribuie la angajamentul în valoare de 1,4 miliarde de euro al Comisiei în favoarea inițiativei ”Răspunsul mondial la coronavirus”, lansată de președinta Ursula von der Leyen la 4 mai 2020.

Cererea anunțată marți completează acțiunile anterioare vizând dezvoltarea de metode de diagnosticare, de tratamente și de vaccinuri prin consolidarea capacității de a producție și prin implementarea unor soluții ușor disponibile pentru a rezolva rapid nevoile urgente.

”Mobilizăm toate mijloacele de care dispunem pentru a combate această pandemie prin testări, tratamente și măsuri preventive. Pentru a reuși să combatem coronavirusul, însă, trebuie să înțelegem, de asemenea, cum afectează aceasta societatea noastră, precum și care ar fi modul optim de implementare rapidă a acestor intervenții. Trebuie să explorăm soluții tehnologice pentru a produce mai rapid echipamente și materiale medicale, pentru a monitoriza și a preveni răspândirea bolii, precum și pentru a asigura o mai bună îngrijire a pacienților”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Proiectele finanțate în temeiul prezentei cereri de exprimare a interesului ar trebui să transforme procesele de fabricație în vederea producerii rapide de materiale și de echipamente medicale vitale necesare pentru testare, tratare și prevenire, precum și să dezvolte tehnologii medicale și instrumente digitale pentru a îmbunătăți detectarea, supravegherea și îngrijirea pacienților.

Noile activități de cercetare vor folosi cunoștințele obținute de la grupuri mari de pacienți din întreaga Europă, iar o mai bună înțelegere a impactului comportamental și socioeconomic al pandemiei de coronavirus ar putea contribui la îmbunătățirea strategiilor de tratament și de prevenire.

Termenul de depunere a propunerilor este 11 iunie 2020, deoarece cererea de exprimare a interesului se va concentra pe obținerea de rezultate rapide.

”Noile soluții trebuie să fie disponibile și accesibile ca preț pentru toți, în conformitate cu principiile răspunsului mondial la coronavirus. În acest scop, Comisia va include clauze de partajare rapidă a datelor în acordurile de grant care rezultă în urma acestei noi cereri, pentru a se asigura că rezultatele și constatările pot fi utilizate imediat”, precizează Executivul de la Bruxelles într-un comunicat.

Această nouă cerere specială de exprimare a interesului din cadrul programului Orizont 2020 vine în completarea unor acțiuni anterioare de sprijinire, cu 48,2 milioane de euro, a 18 proiecte privind dezvoltarea de metode de diagnosticare, de tratamente, de vaccinuri și de măsuri de pregătire pentru epidemii, precum și a celor 117 milioane de euro investite în 8 proiecte în domeniul diagnosticării și al tratării prin Inițiativa privind medicamentele inovatoare și a măsurilor de sprijinire a ideilor inovatoare prin intermediul Consiliului european pentru inovare.

Noua cerere de exprimare a interesului va acoperi cinci domenii: 

  • Transformarea proceselor de fabricație în vederea producerii de materiale și de echipamente medicale vitale (23 de milioane de euro)
  • Tehnologii medicale, instrumentele digitale și analize de inteligență artificială pentru a îmbunătăți supravegherea și îngrijirea la niveluri ridicate de maturitate tehnologică (56 de milioane de euro)
  • Impacturile comportamentale, sociale și economice ale răspunsurilor la pandemie (20 de milioane de euro)
  • Cohorte paneuropene relevante pentru COVID-19 (20 de milioane de euro)
  • Colaborarea dintre cohortele existente la nivelul UE și la nivel internațional cu relevanță pentru COVID-19 (3 milioane de euro)