Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a răspuns, în cadrul unei videoconferințe, întrebărilor medicilor cu privire la acordarea stimulentelor financiare pentru medici și la cele referitoare la achiziționarea echipamentelor de protecție.

Marcel Boloș a anunțat că are în vedere modificarea OUG 43/2020 prin renunțarea la limitarea care prevedea inițial acordarea stimulentului financiar doar personalului implicat direct în tratarea bolnavilor, dând astfel managerilor spitalelor posibilitatea de a decide ce categorii de personal sunt îndreptățite să primească sprijinul financiar.

”Corect și de bun simț este ca stimulentul să se acorde întregului personal medical și auxiliar care are o contribuție la combaterea pandemiei. Cu acordul Ministerului sănătății vom propune această flexibilizare în ședința de Guvern de joi”, a precizat ministrul fondurilor europene.

Astfel, se are în vedere includerea personalului din asistența medicală comunitară, cea medico-socială și a celor din medicina legală. Chiar dacă aceștia sunt angajați ai mai multor unități spitalicești, bonusul financiar se acordă o singură dată în baza CNP-ului. 

Conform reprezentanților Ministerului sănătății participanți la videoconferință, stimulentul financiar se va acorda începând din luna mai pentru aprilie, iar plata salariilor și sporurilor nu va fi condiționată sau întârziată de acordarea acestor prime din bani europeni. 

În ceea ce privește achiziția echipamentelor medicale și de protecție, apelul finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare în valoare totală de 350 de milioane de euro permite decontarea retroactivă a cheltuielilor realizate începând cu 1 februarie 2020.

Carmen Moraru, secretar de stat MFE și coordonator al programelor POCU și POIM, precum și al îmbunătățirii infrastructurii informatice în folosul beneficiarilor, a precizat în cadrul videoconferinței că este încurajată achiziția echipamentelor folosite în testare, ”prevenția fiind una din temele importante pe care trebuie să le avem în vedere, așa cum de altfel a reieșit și din consultările cu medicii din linia întâi”.