Guvernul a aprobat, prin Hotarare de Guvern, normele de implementare a Programului de sprijin si criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii proiectelor finantate din instrumente structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, programul devenind astfel functional, a declarat la finalul sedintei de Guvern, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

„Actul normativ adoptat astazi stabileste plafonul total al garantiilor ce pot fi emise in 2010, care sunt la nivelul sumei de 300 milioane euro”, a afirmat Vladescu.

Finantarea garantata in cadrul programului este de 80% din valoarea creditului, care poate fi in euro sau lei. Perioada de tragere a finantarii este de maxim 4 ani.

Procedura de selectie a bancilor finantatoare se va realiza in conformitate cu prevederile ordonantei 34/2006.

Actul normativ stabileste totodata si criteriile de eligibilitate pe care solicitantii trebuie sa le indeplineasca. Acestia trebuie sa aiba un contract eligibil, spre a fi finantat din fonduri europene.

Programul se va desfasura prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Fiecare beneficiar de proiect va organiza o procedura de selectie a finantatorului, dupa care dosarul va fi trimis la Fond spre a fi aprobat, urmand ca banca sa finanteze proiectul pe baza garantiei, a precizat ministrul.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta, Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca finantate din instrumente structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, iar pe 1 martie, Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Beneficiarii acestui sprijin pot fi autoritatile locale, institutiile de invatamant superior de drept public acreditate sau institute de cercetare-dezvoltare de drept public pentru infrastructura din domeniul cercetarii si dezvoltarii si operatorii regionali de servicii de alimentare cu apa si canalizare care implementeaza proiecte finantate in cadrul Axei prioritare nr.1 din Programul Operational Sectorial „Mediu”.
 
Sursa: Guvernul Romaniei