Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE poartă discuții aprinse pe tema bugetului UE pentru următorii șapte ani și a fondului de relansare a economiilor post-pandemie.

După luni de contre, liderii europeni știu că trebuie să ajungă la un compromis, dar nu vor să cedeze prea ușor. Pentru prima dată de la debutul pandemiei de COVID-19 pe teritoriul european, șefii de stat și de guvern s-au întâlnit vineri față în față, după mai multe videoconferințe care nu au dus la o mediere a pozițiilor naționale.

Nici primele negocieri nu au dus la creionarea unui verdict privind cele 1.800 de miliarde de euro aflate în joc, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, a suspendat ședința plenară, dar discuțiile continuă în formate restrânse.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit cu Charles MIchel, care apoi s-a văzut și cu premierul olandez, Mark Rutte, potrivit imaginilor postate pe Twitter de purtătorul său de cuvânt.

Separat, liderii statelor din grupul de la Visegrad s-au reunit pentru a-și confirma pozițiile, după o întrunire similară în această dimineață.

Dar liderii nu sunt convinși că se va ajunge la o înțelegere în cursul acestui summit, care este oficial programat să continue și sâmbătă. Diferențele de abordare sunt încă foarte mari între grupul statelor frugale și restul UE, iar premierul ungar Viktor Orban a amenințat că va vota împotriva întregului pachet dacă fondurile europene vor fi condiționate în vreun fel de respectarea statului de drept.

Iar diferențele s-au văzut clar în prima zi de negocieri, care s-au încheiat fără prea mari progrese, în pofida faptului că mai mulți lideri au apreciat discuțiile ca fiind „constructive”.

Poziția inflexibilă a Olandei și suportul celorlalte state „frugale” - Austria, Suedia, Danemarca și Finlanda - au dus la închiderea primei sesiuni de discuții, urmând ca acestea să fie reluate sâmbătă dimineață.