Vicepremierul demis Raluca Turcan susține că ordonanțele de urgență care se referă la fondurile europene au fost retrase pentru a nu lăsa Comisiei Europene nici cea mai mică suspiciune că acestea ar avea "ceva slăbiciuni".

Ea a explicat că au existat două motive pentru retragerea de la publicare a ordonanțelor de urgență referitoare la fondurile europene.

"Pe fonduri europene au fost niște ordonanțe extrem de importante, care creau arhitectura instituțională pentru folosirea fondurilor europene în următorul exercițiu financiar, astfel încât la 1 ianuarie 2021 să putem intra deja cu proiecte pregătite pentru a valorifica fiecare euro pus la dispoziție de Comisia Europeană. Aceste ordonanțe au fost adoptate (...) cu rezerva însușirii tuturor avizelor de la Comisia juridică și de la Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor. La avizul de la Ministerul Justiției existau niște prevederi pentru aceste ordonanțe care ar fi trebuit să conducă la alte ordonanțe de urgență, ceea ce un guvern demis nu mai poate face și atunci, soluția ca să nu ajungem la un blocaj în aplicarea acestor ordonanțe de urgență va fi ceea ce se poate face prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru, să mergem în continuare cu Guvernul interimar și să intrăm în Parlament cu un proiect de lege inițiat de către Partidul Național Liberal care să reglementeze toate aspectele", a explicat joi seara, la Digi 24, Raluca Turcan, relatează Agerpres.

Ea a mai spus că Guvernul Orban nu a dorit să lase Comisiei Europene "nici cea mai mică suspiciune" că ordonanțele ar avea "ceva slăbiciuni".

"Al doilea motiv care a stat la baza acestei decizii de a nu le publica a fost acela că s-a creat acest context negativ care dăunează foarte mult credibilității României în raport cu Comisia Europeană, iar Guvernul Orban a fost mult prea serios în toate negocierile pe care le-a avut cu Comisia Europeană pentru a lăsa și cea mai mică suspiciune cum că aceste ordonanțe de urgență ar avea ceva slăbiciuni. În consecință, am transmis Comisiei Europene faptul că vom intra cu un proiect de lege pentru a nu exista nici cea mai mică suspiciune și care să fie finalizat în dezbatere parlamentară, sper eu în procedură de urgență, făcând apel la responsabilitatea în fața partenerilor externi, finanțatori, în momentul de față, ai României prin fondurile europene și ce putem să facem să intrăm cu măsuri directe de execuție prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru", a mai spus Raluca Turcan. 

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, după ședința de Guvern de joi, că Ordonanțele de urgență pe fonduri europene retrase de la publicare vor fi transpuse în proiecte de lege, ca urmare a unor "observații tehnice" formulate de ministerele de linie.

"Sunt 5 ordonanțe de urgență, așa cum a menționat și domnul prim-ministru, sunt aceste observații tehnice care presupun această procedură legislativă de transformare a lor în proiecte de legi și vom urma acest curs. Observațiile tehnice care au fost formulate de către ministerele de linie presupun un anumit tip de procedură legislativă, adică transformarea lor în proiecte de legi", a spus Marcel Boloș.

Premierul Ludovic Orban a dat și el vina pe "pârâcioșii care fac rău României prin blocarea procesului de absorbție".

El se referea la eurodeputatul USR Cristian Ghinea, care a semnalat înainte de adoptarea a OUG, pe 4 februarie, că sunt probleme cu aceste ordonanțe.

"E oficial deci, PM Ludovic Orban i-a omorât OUG-urile lui Boloș și l-a muștruluit. A inclus și ceva declarație despre pârâcioșii care fac rău României. Așa zicea și PSD. În loc să recunoască cinstit că au dat-o în bară și că am avut dreptate, o dau pe partea de frecat buricul naționalist. Nu știu la ce se referă PM cu pâra, am scris în România, și le-am zis direct în față ce am avut de spus, nu a fost vuiet la Bruxelles pe OUG-urile astea", a precizat Ghinea.