Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a discutat cu ministrul justiției din România, Raluca Prună, despre oportunitățile de investiții în eficiența energetică a clădirilor publice, inclusiv a celor deținute de Ministerul Justiției

Raluca Prună și Corina Crețu s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a discuta pe marginea problemelor serioase cu care se confruntă sistemul de penitenciare din România și a oportunităților de investiții în eficiența energetică a clădirilor publice, inclusiv a celor din subordinea Ministerului Justiției, a anunțat Comisia Europeană.

„O sumă importantă, 439 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională, este alocată eficienței energetice a clădirilor publice în cadrul Programului Operațional Regional. 41 de milioane de euro sunt prevăzute pentru București și regiunea Ilfov, iar 398 de milioane (de euro) sunt puse la dispoziția celorlalte regiuni de dezvoltare. Sunt bani care pot fi folosiți în România pentru reabilitarea termică a tuturor clădirilor publice. Este decizia suverană a României cum alege să prioritizeze și să utilizeze acești bani pentru perioada 2014-2020”, a spus Corina Crețu.

Potrivit Comisiei Europene, măsurile de sprijinire a eficienței energetice la nivelul Uniunii Europene au dus la reducerea consumului cu 1.438 GWh pe an, echivalent cu întregul consum de electricitate al Maltei în 2010. De asemenea, până la finalul anului 2013, emisiile de gaze cu efect de seră au fost reduse cu peste 826 kilotone pe an.